Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Enid Duut met haar coach.
• Enid Duut met haar coach.

Discuswerpster Enid Duut slaat haar vleugels uit

  •   767 keer gelezen   Sport

KRIMPEN AAN DE LEK • Het kriebelde al langer, maar na lang nadenken kiest Enid Duut (19) voor een Amerikaans avontuur. De talentvolle discuswerpster uit Krimpen aan de Lek gaat in op de uitnodiging van de Virginia Tech University om sport en studie te combineren.

De gehele opleiding en het verblijf in Blacksburg worden door de Amerikanen bekostigd. Ze krijgt een plek in een sterk atletiekteam.

"Dit kon ik niet laten lopen", zegt ze. "Ik was toe aan nieuwe gezichten om me heen. Eerst wilde ik PAC verruilen voor Papendal, maar toen dit aanbod kwam, begon ik te twijfelen. Ik heb de knoop doorgehakt. Het is nu of nooit. Op 1 januari 2019 schrijf ik me in als student marketing in Virginia. Het betekent dagelijks trainen en regelmatig wedstrijden werpen tegen concurrenten van andere universiteitsteams. Amerikanen willen goede sier maken met hun topsportstudenten. We zijn het visitekaartje."

Enid Duut kwam tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Finland in mei in contact met de Amerikaanse coach Andrew Dubs. "Hij had zijn interesse al laten doorschemeren en bood mij en m'n moeder aan om gezamenlijk een kop koffie te drinken en rustig de mogelijkheden te bespreken. Hoewel ik tijdens het WK teleurstelde met een worp van amper 48 meter, had Dubs veel vertrouwen in mij. Het gesprek overtuigde mij."

Dat werd nog eens bevestigd tijdens kennismakingsdagen medio oktober. Enid Duut bezocht achtereenvolgens universiteiten in Virginia, Tennessee en Texas om de sfeer te proeven. "Ik had ook nog naar Los Angeles in Californië kunnen gaan, maar zag daar van af. Mijn gevoel gaf aan dat Virigia Tech de plek is waar ik me wil ontplooien. Deze universiteit kwam destijds akelig in het nieuws vanwege de brute moord op 32 studenten door een medestudent, maar tegenwoordig wordt dit complex bewaakt door een speciaal korps agenten. Ik voel me beslist niet onveilig."

Niettemin staat Enid Duut er opeens alleen voor. Haar tweelingzus Hilmar woont, studeert en werkt in Leeuwarden en moeder Annelies zal vooral op grote afstand de verrichtingen volgen. "Ik heb een hechte familieband. Dat zal best wennen zijn. Mijn moeder is mijn klankbord. Ze houdt me regelmatig een spiegel voor. Via social media houden we uiteraard contact, maar als er iets gebeurt zit je toch op acht uur vliegen aan de andere kant van de oceaan. Ik weet niet hoe ik zal reageren, maar dat wordt misschien wel de grootste uitdaging."

Enid Duut's persoonlijke record bedraagt 53.02 meter en daarmee is ze de nummer vier van Nederland. Met meer training en focus op het discuswerpen zal ze de komende jaren richting de 60 meter moeten werpen. "Daar ga ik wel van uit. Ik richt me eerst op het EK voor vrouwen onder 23 jaar in Zweden. Met de nodige discipline en toewijding moet dat lukken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK