• Spitsuur tijdens de burenruzie Haastrecht-Stolwijk.
• Spitsuur tijdens de burenruzie Haastrecht-Stolwijk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Stolwijk trekt in Haastrecht aan langste eind

Sport 681 keer gelezen

HAASTRECHT • Stolwijk sloot zondagmiddag in en tegen Haastrecht de streekderby winnend af: 1-2. Invaller Christiaan Schouten scoorde in de slotfase het winnende doelpunt.

Beide derdeklassers waren aan elkaar gewaagd. Haastrecht, dat het vertrek van de broers Mark en Rik Nap opving met spelers uit lagere elftallen, kwam ongelukkig op achterstand. Jari van der Stok speelde te zacht terug op Mark Stauthamer, waarvan de attente Joost van Niekerk doeltreffend profiteerde.

De 23-jarige Van der Stok, die vorig seizoen nog in het vierde elftal van de geel-zwarten speelde, baalde van zijn fout. "Ik wil graag belangrijk zijn voor het elftal," vertelde hij na afloop. "Dat lukte vorige week wel. Vanmiddag helaas niet."

De thuisclub had enige tijd nodig om zich te herstellen. De strijd speelde zich voornamelijk af op het middenveld, waar Mark Hoogendoorn voor Stolwijk een belangrijke rol vervulde. De 30-jarige Bergambachtenaar stopte vorig jaar, maar kwam op zijn schreden terug.

In de Stolkse laatste linie speelde Koen van der Wolf een foutloze wedstrijd. De 18-jarige centrale verdediger gaf moeiteloos rugdekking aan de backs. Hij voorkwam voor rust de gelijkmaker door een inzet van Lars Harmsen, die Harvey van der Stelt reeds gepasseerd was, van de doellijn te trappen. "Bij de junioren speelde ik op het middenveld, maar de laatste twee wedstrijden sta ik achterin," was de eerstejaars senior in die linie van waarde.

Stolwijk-trainer Rob van Gardingen was tevreden over diens spel. "De snelle voorsprong was mooi, maar ik wist dat we het tegen het goed voetballende Haastrecht moeilijk zouden krijgen. Het elftal is nog niet in balans. Dat kost nog tijd. "

In de tweede helft lukte het de opkomende Jos van Vliet de gelijkmaker te scoren. Kort daarna maakte de rechtsback forse overtredingen op Chris Both en Nick Stoppelenburg en mocht hij met twee gele kaarten vroegtijdig gaan douchen van scheidsrechter Van Belkum uit Capelle.

Beide ploegen gingen op zoek naar de winst, maar de doelmannen lieten zich niet verrassen. Een Haastrechtse goal werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. De laatste wissel van Van Gardingen bleek goud waard. Christiaan Schouten, die in de voorbereiding geblesseerd raakte, schoot drie minuten voor tijd de winnende treffer tegen de touwen. Een alles-of-niets offensief, waarbij doelman Mark Stauthamer mee naar voren ging, leverde niets op.

Haastrecht-trainer Edwin de Bruin baalde van het verlies. "Pas in de tweede helft gingen we van onze eigen kracht uit. Ik vind dat we op basis van de gehele wedstrijd wel een gelijkspel verdienden. We waren ongelukkig in de afwerking."

Opvallend sportief detail: In de slotfase kon Stolker Joost van Niekerk – met zijn 31 jaar de oudste speler op het veld - niet verder vanwege een krampaanval. Haastrechtenaar Niels Mulder schoot sportief de bal buiten de lijnen, zodat Van Niekerk behandeld kon worden.