Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: wijntjesfotografie.nl

Ruben Buitendijk wil zich in de picture rijden

  •   445 keer gelezen   Sport

LEKKERKERK • Wielrenner Ruben Buitendijk is bezig aan zijn laatste maanden van een succesvol decennium als jeugdrenner, nieuweling en junior. Nationale titels op de baan, klassieke overwinningen op de weg en tientallen criteriumzeges hebben de ploegleiders van de continentale ploegen toch nog niet overtuigd om de talentvolle Lekkerkerkse coureur voor volgend seizoen in te lijven als belofte.

Een loodzwaar trainingskamp met de nationale juniorenselectie begin mei onder leiding van bondscoach Peter Zijerveld was voor Ruben Buitendijk teveel van het goede. De Lekkerkerker had net een inspannend wielerweekeinde in Borssele achter de rug.

"Ik heb om een goede indruk achter te laten teveel van mezelf gevraagd," erkent de mbo-student Mechatronica. "In de aansluitende Tour de l'Eure voelde ik dat het minder ging. Ik heb twee maanden rustig aan gedaan en raakte buiten beeld bij Zijerveld. Tot op heden heb ik niets meer van hem vernomen."

Ruben Buitendijk doorliep de jeugdcategorieën met glans. Door zijn sterke eindsprint won de 18-jarige Lekkerkerker veel wedstrijden. Als nieuweling brak hij in zijn tweede jaar door en behaalde vooral successen op de baan. Als tweedejaars junior belandde Buitendijk dit seizoen bij het Belgische cyclingteam Forte U19. "Ik kon bij deze ploeg starten in alle voorjaarsklassiekers. Mijn eerste twee wedstrijden in Rijkevorsel en Zepperen won ik meteen. Ik ben geen renner die de eindsprint afwacht, maar die er invliegt als de kans zich voordoet."

In de Nokere Koers (negende), Guido Reibroeck Classis (achtste) en de Ronde van Vlaanderen (achtste) reed Ruben Buitendijk top-10 klasseringen. "Na deze voorjaarsklassiekers heb ik me laten zien in de E3 Harelbeke en Borssele. Met de nationale selectie reed ik Gent-Wevelgem, maar ik kon in die sterk bezette klassieker door een mindere dag geen potten breken."

Zijn verwachtingen waren desondanks hooggespannen tot het genoemde trainingskamp kwam. Ruben: "Ik heb nu nog enkele weken de tijd om mezelf weer in de picture te rijden." Onlangs won hij de juniorenkoers in Wateringen. "Het liefst rijd ik wedstrijden onder zware omstandigheden. Ik houd van koersen met explosieve klimmetjes en kasseienstroken. Ik kan mezelf nog verbeteren op de korte tijdrit en in de massasprint, waarvan ik er overigens al een aantal won."

Deze week start Ruben Buitendijk aan een stage van een half jaar bij een Gouds bedrijf. Hij kan door duidelijke afspraken, die hij maakte met school en het bedrijf, zijn trainingsarbeid blijven verrichten. "Ik train vijftien uur per week en rijd elk weekeinde een wedstrijd van 120 kilometer. Op het programma staan nog de Omloop van Valkenswaard en in België de Vlaams Brabant Classic. In deze koersen wil ik goed presteren. Ik hoop dan een plekje als belofte te bemachtigen in een continentaal team als Beat Cycling of Delta Cycling Rotterdam."

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK