Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Ruud Stork

Jochem Bakker: Oranje als volgende doel

  •   162 keer gelezen   Sport

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Krimpenaar Jochem Bakker (22) is ondanks zijn jonge leeftijd al enkele jaren een vaste waarde bij heren 1 van Hockeyclub Rotterdam. Zijn ambitie? "Oranje halen zou wel vet zijn."

Hij hockeyt al zolang hij een stick vast kan houden. Dat kan ook niet anders met twee hockeyende ouders én broer als voorbeeld. "Ik ben begonnen bij MHC Krimpen, maar heb me op tienjarige leeftijd aangemeld bij HC Rotterdam. Mijn broer speelde er ook en het leek me wel leuk om op een hoger niveau te hockeyen", kijkt hij terug.

En dus moest Jochem zich tijdens een selectietraining bewijzen. Want je kunt je wel aanmelden, maar je moet bij een top-hockeyclub ook laten zien wat in je mars hebt. Jochem: "Dat lukte en vanaf de D1 heb ik ieder jaar in een selectieteam gespeeld."

Stap voor stap verbeterde hij zichzelf en zijn debuut in het eerste kon niet uitblijven. Hij maakte zijn eerste minuten in de hoofdmacht nota bene tijdens de Euro Hockey League. "Ik trainde als tweedejaars A-junior inmiddels al regelmatig met het eerste mee en in de wedstrijd tegen Lille mocht ik mijn opwachting maken. Ook in de overige Europese wedstrijden dat seizoen heb ik best veel mogen spelen. Daarna volgde mijn competitiedebuut."

En sindsdien is de verdediger niet meer uit de basis weg te denken. Hij maakte afgelopen seizoenen hoogte- en dieptepunten mee. "Zoals de topwedstrijden tegen bijvoorbeeld Amsterdam en Bloemendaal, maar ook de Europese wedstrijden. Normaal gesproken trekken we een kleine duizend bezoekers, maar dan is het vaak volle bak met wel 6.500 man. Dieptepunt was het afgelopen seizoen, waarin we slechts vijfde werden. Dat moet volgend jaar echt anders."

Een landskampioenschap maakte Jochem nog niet mee, al was HC Rotterdam met een tweede plaats in het topseizoen 2016-2017 dichtbij. De student bewegingstechnologie aan de Haagse Hogeschool heeft het naar zijn zin in Rotterdam en blijft de club graag trouw. "In het hockey stappen spelers sowieso niet zo snel over als bijvoorbeeld bij het voetbal. En waarom zou ik: HC Rotterdam is één van de topteams in de Nederlandse Hoofdklasse, zeg maar de eredivisie van het hockey. Ook het buitenland is sportief gezien niet echt een optie, want de Nederlandse competitie is de sterkste van de wereld."

Neemt niet weg dat hij zeker ambities heeft. "Ik wil zo lang mogelijk op topniveau blijven hockeyen en een basisplek afdwingen in Oranje. Op dit moment kom ik daarvoor nog tekort, maar ik train hard om ook die stap te zetten. Zo werk ik bij SPC Rijnmond, van personal trainer Errol Esajas, aan mijn zwakke punten zoals mijn voetenwerk en sprintsnelheid. Ik pluk daar nu al de vruchten van en merk dat ik fitter en sneller word."

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK