Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

'Holland' maakt gehakt van de Friezen

  •   446 keer gelezen   Sport

REGIO • De tweekamp tussen de Hollandse en Friese fierljeppers in Linschoten leverde zaterdag een zege op voor de Hollandse springers met een recordverschil van 18.69 meter. Junior Lucas van Eijk uit Haastrecht verpulverde zijn persoonlijk record met bijna anderhalve meter.

Alleen de Fries Freark Kramer (19.20 meter) sprong bij de junioren verder dan Lucas van Eijk (19.08 meter). "Deze week hadden we hier al gesprongen, dus ik kon aan een goede opbouw van de wedstrijd werken," vertelde de Haastrechtenaar. "In mijn laatste poging had ik een extra top op mijn stok gezet. Die kon ik na mijn insprong helemaal uitklimmen. Als deze progressie zich zo voortzet, hoop ik me te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen."

De senioren namen het leeuwendeel (14.62 meter) van het recordverschil voor hun rekening. Haastrechtenaar Ricardo Faaij beet in de tweekamp het spits af. Met een afstand van 18.89 meter was hij tevreden. "De twintigmeter-grens heb ik al een paar keer gepasseerd," keek Faaij terug. "Nu spring je in teamverband. Een goede afstand neerzetten is het belangrijkste. Onze kopman Jaco de Groot (21.37 meter) was individueel de beste."

Bij de vrouwen zag de geblesseerde Fabiënne Overbeek (enkelbreuk) de Hollandse springsters de eerste vier plaatsen innemen. Dymphie Baas (17.08 meter) benaderde het nationale record. De Benschopse bekeek de tweekamp met een dubbel gevoel. "Ik ben hartstikke blij voor de meiden, maar ik had natuurlijk zelf van de partij willen zijn," baalt ze. "De breuk in mijn enkel is een gecompliceerde en het herstel zal nog lang duren. Stilzitten – met mijn been in het gips - is niets voor mij. Nadat ik op school een landelijke prijs in de wacht sleepte met een eigen onderneming in kofferhoezen, heb ik besloten een echt bedrijfje op te starten. Ik heb inspiratie opgedaan bij Elske Doets, zakenvrouw van het jaar 2017, en heb Mark Rutte op een bijeenkomst ontmoet. Met speciale wenskaarten ga ik de markt op. Het springen komt wel weer."

Haar broer Reinier domineerde in de jongenscategorie. Met een afstand van 18.59 had hij een flink aandeel in de winst. Lopiker Timon de Haay (17.47) eindigde met een nieuw pr achter de Fries Rutger Haanstra (17.88) als derde. "Het was machtig mooi om voor al dat publiek te springen", aldus Timon.

Bij de meisjes troefde Demi Groothedde (14.89 meter) de Friese top-4 af, die gezamenlijk wel meer meters maakten dan de Hollandse meisjes. "Die Friese meiden zijn hartstikke goed," erkende het Jaarsveldse talent. "Tijdens de midweekse wedstrijd in Linschoten sprong ik 16.30 meter, dus ik had wel vertrouwen in een goede afloop. In mijn laatste poging had ik de stok extra ver in het water gezet."

Helaas kwam ze niet over het dode punt heen en belandde in het water. Lachend: "Met dit weer is dat geen straf."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK