• Atlete Enid Duut gaat voor de discus.
• Atlete Enid Duut gaat voor de discus. Foto: Stephan Tellier

Enid Duut maakt zich op voor WK

Sportt 1.295 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Discuswerpster Enid Duut uit Krimpen aan de Lek maakt deel uit van de Nederlandse atletiekploeg, die van 10 tot en met 15 juli in Finland deelneemt aan het WK voor junioren.

De 19-jarige A-juniore van PAC Rotterdam gaf vorige week haar visitekaartje af door bij de senioren brons te pakken tijdens de nationale titelstrijd in Utrecht.

Plan
Atlete Enid Duut zet dit seizoen alles op het atletiekonderdeel discuswerpen. Met haar coach Jacqueline Goormachtigh, tienvoudig Nederlands kampioene discuswerpen, maakte zij een trainings- en wedstrijdschema om de limiet van 50.25 meter voor deelname aan het WK onder 20 te halen. "Ik heb mij van de winter volledig gefocust op dit plan," vertelt ze. "Al in de eerste wedstrijd in Vlaardingen wierp ik de discus verder dan de limiet, terwijl de weersomstandigheden heel slecht waren."

Inmiddels is haar pr 53.02 meter. Die afstand wierp ze tijdens de Ter Specke Bokaal in Lisse, waar ze als tweede eindigde achter de Nederlandse seniorenkampioene Corinne Nugter. Enid: "In het Finse Tampere hoop ik tijdens de WK de finale te halen en mijn pr te verbeteren."

Op haar twaalfde stopte Enid Duut met haar tweelingzus Hilmar met turnen en meldden zij zich aan bij atletiekvereniging PAC Rotterdam. Al snel zagen de trainers hun kwaliteiten. "We waren zo fanatiek, dat we binnen een jaar tot de selectie behoorden," vervolgt de tweedejaars studente Sportmarketing en Management aan de Hogeschool Rotterdam. "Ik had snel door dat ik het moest hebben van mijn explosiviteit en dat het lopen van middellange afstanden niets voor mij was."

Verdubbelen
Toen ze 13 was, startte Jacqueline Goormachtigh de werpgroep Topflight Throwing Acadamy. Enid terugblikkend: "Ik was eigenlijk nog te jong, maar er werd een plaatsje voor me vrijgemaakt. In die groep gaat het er professioneel aan toe. Krachttrainingen worden afgewisseld met techniektrainingen. Elke wedstrijdworp wordt gefilmd, zodat er aan je houding 'gesleuteld' kan worden. Ik begon zes jaar geleden met een worp van 30 meter en die afstand hoop ik in de nabije toekomst te verdubbelen."

Dit jaar ging Enid Duut al twee keer op trainingsstage in Portugal. De eerste keer met de Atletiekunie en een keer met de 'leerschool' van Jacqueline Goormachtigh. "De bond bekostigde de eerste stage, maar het tweede trainingskamp moest ik zelf betalen," aldus Duut. "Maar die investering heb ik er graag voor over."

In september wil ze voor haar studie vervroegd een specialisatie gaan doen, zodat ze nog maar twee dagen per week naar school hoeft. "De rest van mijn tijd wil ik aan sport besteden, zodat het mogelijk wordt om twee keer in de week op Papendal te trainen. Op die manier loop ik geen studievertraging op. School blijft belangrijk, want ik ben natuurlijk geen Dafne Schippers, die goed verdient als sprintster."

Vervolgens: "Tijdens de recente FBK Games in Hengelo draaide alles om Dafne. Alle technische nummers waren geschrapt, want die brachten kennelijk niet genoeg spektakel. Daar baalde ik wel van, want ik wil op het hoogste podium laten zien wat ik kan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere wedstrijden. Voor PAC Rotterdam doe ik mee aan de landelijke clubcompetitie. We maken kans om te promoveren naar het hoogste niveau."

Ziek
De komende week staat in het teken van het WK onder 20 in Finland. Haar moeder, tweelingzus Hilmar, die gestopt is met de atletiek, en haar beste vriendin Luisa gaan haar aanmoedigen in het atletiekstadion in Tampere.

"Ik hoop dat het beter verloopt, dan bij de EK onder 20 van vorig jaar," besluit het Krimpense talent. "Ik had me toen als zesde geplaatst voor de finale, maar werd 's nachts ziek. In plaats van me te mengen in de strijd met de top, werd ik twaalfde. Dat gaat me hopelijk geen tweede keer gebeuren."

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden