• Henk Lever met zijn crosser in de achtertuin.
• Henk Lever met zijn crosser in de achtertuin. Foto: Floris Bakker

Henk Lever deelt zijn passie voor de motorcross

Sport 2.183 keer gelezen

LEKKERKERK • Henk Lever gaat zijn 46ste seizoen in als motorcrosser. De 62-jarige Lekkerkerker, die voorzitter is van de jubilerende Motorcross Club (MCC) Holland uit Gouda, reed als twintiger in de koningsklasse, de 500 cc.

Net als veel andere motorcrossers uit de Krimpenerwaard meldde Henk Lever zich als 16-jarig 'jochie' op het Goudse Spoorboscircuit langs de Gouwe, waar regionale crossers zich konden uitleven. "Alternatieven om veilig te crossen op een afgesloten parkoers waren er toen alleen in Brabant en het oosten van het land", vertelt Lever, die als tiener juniorenkampioen van Nederland was. "Voor de regionale crossers was MCC Holland, opgericht in 1958 door Joop Kruisinga, dan ook een uitkomst."

Successen
Lever begon in de 50cc-klasse en boekte diverse successen. "Ik doorliep alle categorieën. In de 500cc-klasse reed ik in landelijke wedstrijden tegen mannen als Gerrit Wolsink en Peter Herlings, die meer klasse in huis hadden dan ik. Ik kon, als het meezat, een klein prijsje rijden."

In de clubwedstrijden in Gouda kon hij wel met de besten mee. Tegenstanders waren in die tijd Gerard de Bruijn, Nico Pons en Rob Bijl (Bergambacht), de gebroeders Melger (Schoonhoven), Emiel Versluis (Stolwijk) en Willem Oskam (Opperduit).

"Er is heel wat strijd geleverd in die tijd. We sleutelden avonden lang aan onze motoren om ze rijklaar te krijgen voor de volgende race. Naarmate ik ouder werd, slokten mijn gezin en bedrijf Lever Lijsten in Bergambacht, dat ik in 2000 verkocht, steeds meer tijd op. De nationale crossen moest ik laten lopen, maar wedstrijden op clubniveau waren voor mij een mooie afleiding. Mijn zoon Johan en kleinzoon Finn crossen ook. De ontwikkelingen staan niet stil. Over tien jaar is er vast een klasse met elektrische crossmotoren."

MCC Holland
Henk Lever bleef betrokken bij de motorsport en werd voorzitter van MCC Holland, dat volgende week zijn 60-jarig bestaan viert. "De oud-leden, die vrijdagavond op de reünie zijn, komen uit alle windstreken; zelfs iemand uit Australië," vervolgt Lever, die zijn club in de media 'goed verkoopt'. "Nog steeds biedt de vereniging, die 200 leden telt, volop activiteiten. In een straal van vijftig kilometer komen de motorcrossliefhebbers naar ons toe. De jonge Stolkers Patrick Hol en Davy Versluis zijn daar voorbeelden van, maar ook uit de Lopiker- en Alblasserwaard hebben we leden. Komend weekeinde zijn er allerlei wedstrijden op ons parkoers, dat vlakbij het drukste treinenknooppunt van Europa ligt. Door het aanwezige omgevingsgeluid van de passerende treinen vallen we niet op als de rijders hun gaskraan open draaien. Mountainbikers bemannen bovendien elke zondagmorgen ons 1200 meter lange parkoers en het traject is ook geschikt voor veldlopen."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden