Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Daan Brouwer voor het bijzondere schilderij.
• Daan Brouwer voor het bijzondere schilderij. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Wielertalent Daan Brouwer weet nu wat winnen is

  •   506 keer gelezen   Sport

JAARSVELD • Nieuweling Daan Brouwer won onlangs in Woerden zijn eerste nationale wielerwedstrijd. De 16-jarige vwo-scholier uit Jaarsveld ontwikkelde zich dit seizoen van een meerijder tot een aanvaller.

Toen Daan tien jaar geleden op de Lekdijk groepen wielrenners in kleurrijke linten langs zag flitsen, was hij meteen verkocht. Hij meldde zich aan bij een wielerclub in Woerden en bekwaamde zich twee jaar lang in het rijden in het peloton, het nemen van bochten en het plaatsen van demarrages. "Alles ging op een speelse manier," blikt Daan terug. "Met mijn ouders, broertje en zusje gingen we elke zomer op fietsvakantie en vanaf mijn achtste mocht ik aan wedstrijden meedoen. Die reed ik alleen in de regio. Van prijsrijden was toen nog geen sprake."

Inmiddels zitten alle gezinsleden van de familie Brouwer op een racefiets. Thijs (cat.7) en Emma (cat.6) koersen bij de jeugd. Zijn vader ruilde zijn mountainbike in voor een racefiets en ook zijn moeder schafte een sportieve tweewieler aan. Voor de opa van Daan was dit een mooie gelegenheid om het middenvlak van een schilderij, met daarop de woningen waar de fietsfamilie Brouwer ooit woonde, op te vullen met een wielertafereel. Daan rijdt uiteraard op kop.

"Het tempo van een peloton bepalen deed ik eigenlijk nooit," vertelt Daan. "Van mijn trainers Barend Verhagen en Wilfred Veldkamp, die mij 's winters cyclocrosstraining geeft, moest ik vorig jaar maar eens gaan ontsnappen uit het peloton. Dat lukte en die manier van rijden gaf mij veel zelfvertrouwen. Ik reed klassiekers uit en begon prijs te rijden in criteriums. Nadat ik dit seizoen in de Flevotour in mijn eentje naar de kopgroep toe reed en negende werd, besloot ik meer te gaan aanvallen. Dat ik de eerstvolgende wedstrijd in de sprint van mijn medevluchter zou winnen, had ik nooit kunnen dromen. Ik denk dat mijn wielercarrière nu pas begint."

Daan heeft er bijna alles voor over om te slagen in het wielermetier. Zijn school gaat echter voor. "Ik zit in 4VWO van de Willem de Zwijger in Schoonhoven," vervolgt het Jaarsveldse talent. "Elke dag fiets ik met een stel schoolvrienden uit Lopik 25 kilometer door weer en wind heen en weer. Als ik mijn huiswerk afheb, doe ik op maandag krachttraining. Op de dinsdag- en donderdagavond train ik op de club. Op woensdagavond fiets ik op de wielerbaan in Amsterdam-Sloten. Vrijdag is een rustdag. Elk weekeinde rijd ik een wedstrijd. Veel tijd voor andere hobby's heb ik niet."

Daan heeft geen idee hoe zijn wielertoekomst er uit gaat zien. Hij wil na het behalen van zijn vwo-diploma gaan studeren. "Ik kan het fietsen nu nog goed combineren met mijn school," besluit hij. "Mijn vader brengt me naar de wedstrijden, mijn moeder wast onze kleding en zorgt voor voedzame maaltijden. Zonder hen zou ik mijn huidige niveau nooit hebben kunnen bereiken."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }