• Eddy Gödde zegeviert in Lekkerkerk.
• Eddy Gödde zegeviert in Lekkerkerk. Foto: wijntjesfotografie

Sprinters profiteren in Lekkerkerk van werklust regiorenners

Sport 865 keer gelezen

LEKKERKERK • De rappe mannen Eddy Gödde (Zwijndrecht), Tom Wijfje (Ter Aar) en Koos Jeroen Kers (Amstelveen) namen op Hemelvaartsdag na afloop van de 56ste wielerronde van Lekkerkerk in deze volgorde plaats op het erepodium. De sterk koersende regiorenners Remco Schouten, Piotr Havik (beiden Ammerstol) en Perkouwenaar Diederik Deelen kwamen er in de sprint niet aan te pas.

Al in de beginfase van de 80 kilometer lange koers voor eliterenners en beloften reden dertien renners weg uit het peloton. Zij werkten goed samen en verdeelden de prijzen en premies.

Piotr Havik, die als elfde zou finishen, was zeer actief. Hij streek de leidersprijs op en pakte als volleerd hardrijder de vetste premies. "In zo'n grote vluchtgroep zijn er altijd renners, die zich koest houden en dan in de eindsprint toeslaan," vertelde Havik na afloop. "Ik heb geprobeerd alleen weg te komen, maar het tempo lag te hoog. Ondanks mijn elfde plaats ga ik niet met lege handen naar huis."

Remco Schouten, die pas zijn derde koers reed dit seizoen en opnieuw in de kopgroep zat, probeerde in de finale mee te sluipen met demarrages. Net als Diederik Deelen raakte hij niet weg.

"Ik had geen superbenen vandaag," aldus Deelen, die als dertiende finishte. "Ik was al blij dat ik meezat."

Remco Schouten wist al snel dat er voor hem geen topnotering inzat. Hij werd tiende.

"Ik moet het niet hebben van een eindsprint, dus ik moest sowieso aanvallen," merkte hij op. "Ik stemde mijn koers op Piotr Havik af. Hij was een van de sterksten. Als hij teruggepakt werd, demarreerde ik. Maar er zaten zoveel goede renners in de kopgroep, dat die pogingen niet slaagden. Dit seizoen wil ik kijken waar mijn top ligt. Ik wil pieken in de Ronde van Limburg. Op trainingskampen met mijn schaatsploeg rijd ik heuvelop bijna iedereen uit het wiel."

De koers werd even onderbroken toen een ambulance gebruik moest maken van het parkoers. De jury onderbrak de wedstrijd, nam de tijdverschillen op en liet, nadat de ziekenwagen vrij baan had gehad, de renners weer vertrekken.

De wielerdag begon met een wedstrijd voor sportklassers en amateurs. Rotterdammer Herman ten Kate bleef de sprintende meute net voor. Nils van Kooij uit Krimpen aan de Lek was met zijn vijfde plaats de beste streekrenner.

De meeste aandacht ging uit naar de vrouwenkoers, waar bijna de hele nationale top aan de start stond. Wereldkampioene Chantal Blaak won de tijdrit over een ronde. In het criterium miste zij de slag, maar haar Boels-Dolmans-ploeggenoten Amy Pieters (Zwanenburg) en Anna van der Breggen (Zwolle) waren wel vertegenwoordigd in de vluchtgroep van acht. Pieters demarreerde met succes en won net als in 2012 en 2017 in het Lekdorp.

De Bergambachtse Kimberley Nieuwerth sprintte in het peloton naar de negentiende plaats.

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden