• De streekderby tussen Dilettant en Spirit eindigde in een 0-2 overwinning voor de 'Kanaries'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Spirit grijpt Dilettant in slotfase

Sport 491 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Spirit had wat goed te maken tegen Dilettant. Daarom werd de 0-2 overwinning in de streekderby met veel gejuich begroet. Gezang klonk uit de kleedkamer van de 'Kanaries'. Beide Ouderkerkse doelpunten vielen in de slotfase.

De derby in de ijzige kou was het aanzien nauwelijks waard. Dat gaven beide trainers na afloop volmondig toe. "Het was een hele opgave om het spel op te bouwen. De minst slechte ploeg heeft gewonnen", sprak Spirit-trainer Richard van Cappellen. "Wij kregen iets meer kansen en waren vaker op de helft van de tegenstander te vinden. Bovendien revancheerden wij ons voor de thuisnederlaag na een tumultueus duel, waarin drie van mijn spelers rood kregen. Vandaag waren we scherper en lieten ons niet intimideren. Gelukkig had de scheidsrechter er steeds goed zicht op."

Dat laatste wilde zijn collega Richard Mank niet beamen. Integendeel. Mank noemde de leiding 'rampzalig'. "Westenbroek keurde een glaszuivere goal van ons af. Dat deed hij al eens eerder, Hij heeft Dilettant enkele seizoenen terug genaaid door de winnende treffer tegen DCV af te keuren. Deze wedstrijd verdiende geen winnaar, maar wij staan met lege handen. De race met koploper Kethel Spaland houden we niet vol. We richten ons daarom op de nacompetitie. Dan moet ik geen blessures of geschorste spelers hebben."

De eerste helft was een beproeving voor spelers en publiek. Het spel had veel weg van een haperende flipperkast. Kansen waren er niet of nauwelijks. De strijd speelde zich af op het middenveld. Veel supporters besloten halverwege de warme kachel op te zoeken. De tweede helft was niet veel beter, maar er waren nu wel kansen voor beide doelen. Spirit kreeg de beste mogelijkheden op een openingstreffer. De inzet van Ruben Slooff was echter te zacht en Eric Jansen raakte de lat. Het inbrengen van Kevin Guttink ten faveure van Robbin Brouwer gaf de aanval van de bezoekers meer kracht. Niettemin was er een strafschop nodig om de score te openen. Invaller Raoul Haleweli werd in de 74ste minuut door Dilettant-aanvoerder Mark Offerman letterlijk van de sokken gelopen. Scheidsrechter Westenbroek wees terecht naar de witte stip. Lars van den Wijngaard maakte geen fout: 0-1.

Voor Dilettant was dat het sein voor een fel slotoffensief. De rood-witten veerden juichend op toen Jesper van den Adel de bal tegen de touwen schoot, maar de arbiter had een aanvallende overtreding van Sven Schilders gezien en annuleerde de treffer. In plaats van 1-1 werd het 0-2. Spirit maakte handig gebruik van de ruimte aan de overzijde. Een rake kopbal van Kevin Guttink bleek het bevrijdende doelpunt. De bal rolde tergend langzaam langs Dilettant-doelman Jeroen Bosman. Daarmee was de winst voor Spirit een feit en wellicht de aanzet voor een succesvolle derde periode.