• Janine Verkerk in actie.
• Janine Verkerk in actie. Foto: Wijntjesfotografie.nl

Janine Verkerk wil meer vrouwen aan het biljart

Sport 1.199 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond geldt het damesbiljarten als ondergeschoven kindje in een door mannen gedomineerde wereld. Vindt tenminste Janine Verkerk: "Tijd om daar verandering in te brengen."

"Biljarten is bij uitstek een sport die zeer geschikt is voor vrouwen en meisjes", zegt de bevlogen Stolwijkse. "Je voelt je echt een avondje uit in een ontspannen en gezellige ambiance. Bovendien is biljarten fysiek goed te doen en geldt het als een echte concentratiesport. Kortom, hartstikke leuk om te beoefenen."

Ballotage
Zelf startte ze haar bezigheden met keu, ballen en krijt ruim dertig jaar geleden. "Ik was op vrijdag- en zaterdagavond vaak te vinden in De Harmonie, een café met biljarts in Ouderkerk aan den IJssel. Eigenaar Kees Spek sprak me op een gegeven moment aan met de vraag of ik zin had om te biljarten. Zo werd ik lid van de plaatselijke vereniging. Overigens was dat niet zomaar gepiept. Ik moest eerst door de ballotagecommissie."

Vrij snel nadat Spek zijn café van de hand deed, ging de biljartster elders kijken. "Zo kwam ik in Stolwijk terecht, in de kroeg van Piet Verdel. Toen hij er mee stopte verhuisde ik naar café 't Veerhuys in Lekkerkerk. Daar spelen we onder de vleugels van biljartvereniging Amstelbron met een damesteam."

Vier jaar geleden zag ook driebandenbiljartteam Ladies First het levenslicht. "Ik sprak mijn oud-klasgenootje Gerrie Geelen (het internationale biljartfenomeen uit Krimpen aan den IJssel, red.) en collega-biljartliefhebster Maartje de Groot van Holle Bolle Gijs uit Schoonhoven. We schreven ons vervolgens in voor het NK Driebanden Groot in Oosterhout. Het werd een super weekend. We spraken ter plekke meteen af dat het leuk zou zijn om ons eigen vrouwendriebandenteam op te richten: Ladies First. Sindsdien nemen we deel aan de landelijke competitie en hebben we sponsors uit binnen- en buitenland aan ons weten te binden.

Promoten
Ladies First speelt haar competitiewedstrijden in Capelle SPC, een biljartcentrum op De Terp in Capelle aan den IJssel. Janine Verkerk: "We willen overigens niet alleen presteren, we zijn er vooral om het vrouwenbiljarten op de kaart te zetten en te promoten. Ons ideaal is om zoveel mogelijk vrouwen aan de biljarttafel te krijgen en te laten ervaren hoe leuk deze sport is. Of je nu beginner bent of heel bedreven: plezier beleef je er altijd aan. En wij helpen vrouwen en meisjes graag op weg. Via onze website 'Ladies First' bijvoorbeeld of door het geven van telefonische informatie." Janine is bereikbaar via 06-24358088.

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden