• De BZC-dames met Gregory Sedoc tijdens het Rabobank Sportgala.
• De BZC-dames met Gregory Sedoc tijdens het Rabobank Sportgala.
video

BZC-dames pakken door na kampioenschap

Sportt 1.277 keer gelezen

BERGAMBACHT • De waterpolodames van de Bergambachtse ZwemClub (BZC) spelen na het behaalde kampioenschap in de tweede klasse van de landelijke bond. De fanatieke polosters kunnen het niveau aan, maar door een gebrek aan wisselspeelsters bivakkeren zij (nog) in het rechterrijtje.

Met slechts acht speelsters zijn de dames, die onlangs als team als tweede eindigden op het Rabobank Sportgala, gestart in de competitie. Gedurende de 4 x 6 minuten speeltijd is vaak wisselen geen optie.

Het eerste competitieduel in Alblasserdam tegen de huidige middenmoter De Wiekslag leverde verrassend genoeg een 4-5 zege op. Vera van Achthoven schoot tien seconden voor tijd de winnende treffer tegen de touwen.

"Het was alsof we weer kampioen werden," blikt Wendy de Groot terug. "We keken erg tegen deze wedstrijd op, omdat we een smalle selectie hebben. Bij een 2-0 achterstand scoorde ik van afstand de aansluitingstreffer. Daarna ging toen alles vanzelf. Na een aantal nipte nederlagen staan we nu we weer met beide benen op de grond. Ik denk dat we door het gebrek aan wissels te behoudend spelen, want aan de conditie ligt het niet. In de slotfase maken we een achterstand bijna altijd weer goed."

Het vriendinnenteam is ervan overtuigd zich te gaan handhaven. In januari sluit Indra van de Berge, die een wereldreis maakt, weer aan bij de selectie. "Ons niveau is de laatste jaren steeds verbeterd," vervolgt Antoinette Straver. "Sinds het seizoen 2010/2011 is de vaste kern van deze groep bij elkaar. Toen waren we nog jonge meiden. Nu ligt de gemiddelde leeftijd van het team rond de 26 jaar. Willemijn Verzijl-Bodegom is een van onze oudere routiniers. De jongste is 19 jaar. Leo Hendriks is al vijf jaar onze trainer. Oud-speelster Judith van de Berg is de coach tijdens wedstrijden."

Een eersteklasser zal BZC voorlopig niet worden, verwachten beide dames. "Die ambitie hebben we ook niet. Gezelligheid staat voorop. Pas als we het water induiken wordt het menens."

Zowel Wendy de Groot als Antoinette Straver is 28 jaar, maar denken er nog niet aan te stoppen. "Waterpoloën is veel te leuk," zegt Straver zonder blikken of blozen. "Het is een teamsport, waarbij veel fysieke kracht nodig is. Op dit niveau spelen is elke keer weer uitdagend. Zwemmen doe ik al vanaf mijn vijfde jaar. Leuk om mee te maken dat er een nieuwe lichting aan komt. Meisjes onder 15 komt samen met De Lansingh uit Krimpen met een gecombineerd team uit in competitieverband."

De waterpolodames trainen twee keer per week in zwembad De Hofstee en kunnen wekelijks krachtoefeningen doen bij sportschool Total Harmony. Voor uitwedstrijden reist het team naar Alkmaar, Leiden, Alblasserdam, Gouda en Waddinxveen. Bij alle duels zit een vaste supportersschare langs de kant.

"Op zaterdag 25 november spelen we om 18.15 uur thuis tegen DAW, dat net als wij weinig punten heeft," zegen beide dames in koor. "We hopen op een vol huis én een goed resultaat."

RTV Krimpenerwaard besteedde onlangs in het programma De Waard aan Tafel aandacht aan het BZC-damesteam: 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden