Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Demi in de stok met haar vader als aandachtig toeschouwer.
• Demi in de stok met haar vader als aandachtig toeschouwer. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Demi Groothedde in de voetsporen van Lambert

  •   508 keer gelezen   Sport

JAARSVELD • Polsstokverspringster Demi Groothedde is op weg naar de nationale fierljeptop. De pas 14-jarige vwo-scholier heeft in haar vader – oud-springer Lambert Groothedde – een fanatiek trainer en begeleider.

De erelijst van Demi Groothedde is al indrukwekkend: Nederlands jeugdkampioen en winnares van zestien dagtitels, waarvan vijf bij de dames. Met een afstand van 15.64 meter bezit Demi het Hollandse meisjesrecord. Dit seizoen gaat zij op jacht naar het nationale leeftijdsrecord van 16.11 meter.

"Alles op zijn tijd," zegt Lambert Groothedde, oud-nationaal kampioen bij de jongens en junioren. "Ze is pas veertien jaar en we willen haar niet overbelasten. Ze fietst al elke dag naar haar school in Nieuwegein. Heen en terug is dat 30 kilometer. Maandagavond trainen we op onze accommodatie langs de Lekdijk en woensdag en zaterdag neemt ze deel aan wedstrijden. Er zijn te weinig meisjes voor een aparte categorie. Daarom springt ze bij de dames."

In die categorie staat Demi Groothedde haar 'mannetje'. Ze staat vierde in het algemeen klassement en doet elke wedstrijd mee voor de podiumplaatsen. Woensdagavond werd ze derde in Polsbroekerdam in de strijd om het kampioenschap van de Lopikerwaard. "In mijn eerste finalesprong ging ik recht over en zat hoog in de stok," vertelt ze na afloop van de wedstrijd. "Ik verzuimde echter nog een extra klimslag te maken en bereidde me al voor op de afsprong. Dat kostte mij de zege. Nu kwam ik tot 15.11 meter. Winnares Dymphie van Rooijen sprong 15.28 meter."

Lambert Groothedde heeft zijn dochter nooit gepusht om te gaan polsstokspringen. "Ik ging een keer met een vriendinnetje mee, die in Jaarsveld sprong," vervolgt Demi enthousiast. "Ik ben gek van sport en dit leek me leuk om te doen. Later vond ik een doos met bekers van mijn vader op zolder. Ik wist niet dat hij vroeger zo goed was. Het sporten zit in me. Op school zat ik de eerste twee jaar in een sportklas en maakte kennis met veel sporten. Een keer per week ga ik nog kickboksen. De krachttraining daarvoor komt goed van pas bij het polsstokspringen. Het springen in de stok en het klimmen kost veel energie."

Senna, de jongste dochter van Lambert Groothedde, is een veelbelovende judoka. "Ze beoefenen hun sport met passie zoals ik vroeger deed," merkt pa Groothedde, die bij de senioren een subtopper was, op. "Het zijn lieve meiden met een eigen willetje. School gaat voor. Ze hebben nog jaren de tijd om de top te bereiken. Laat ze eerst maar sterker worden. Als Demi haar stok verder kan wegzetten, dan doorbreekt ze binnenkort zeker de zestienmeter-grens."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }