Afbeelding

Projectprijs voor snippergroen geeft reuring in gemeenteraad Lopik

Politiek 963 keer gelezen

LOPIK • Meer reuring in de kernen is wat de gemeente Lopik wil. De benodigde aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) was bijna een hamerstuk tijdens de raadsvergadering, dinsdagavond. De schappelijke projectprijs voor de aanschaf van snippergroen zorgde wel voor enige commotie.

Het college van burgemeester en wethouders had zijn ‘huiswerk’ goed gedaan. Het voorstel om 115.000 euro beschikbaar te stellen om de aanpak van het project snippergrond in gang te zetten, waarbij met oneigenlijk gebruik afgerekend wordt, was geen probleem voor de coalitiepartijen CDA en VVD. 

De oppositie zorgde voor reuring. De SGP, CU, PvdA en Hart voor Lopik vonden de projectprijs voor de aanschaf van een vierkante meter snippergroen van 75 euro een ‘weggevertje’. De woordvoerders van deze partijen wilden de gebruikelijke prijs die de gemeente rekende bij eerdere verkopen, te weten 104 euro, aanhouden. 

Bulk
Wethouder Gerrit Spelt (CDA) maakte duidelijk, dat de projectprijs mensen moet verleiden om mee te werken. “Bij veel animo zijn de kosten lager, dus een bulkkorting is op zijn plaats,” aldus Spelt. “Als men niet meedoet en later spijt krijgt, is de grond te koop voor de marktprijs van 150 euro.”

Een amendement van de SGP, dat gesteund werd de CU en PvdA, om een prijs van 105 euro voor elke vierkante meter ‘ingepikt’ stukje grond te berekenen, haalde het niet. Twee moties -het bedenken van een constructie om de notariële kosten bij meerdere aanvragen te verlagen en het behoud van het groene aanzicht van Lopik-, behaalden wel een meerderheid. De vrees bestaat dat aangeschafte grond achter allerlei nieuw geplaatste schuttingen zal verdwijnen.

Situaties
De afgelopen jaren zijn situaties geconstateerd waarbij inwoners, al dan niet bewust, zich gemeentegrond hebben toegeëigend. Door de beperkte controlecapaciteit was er geen zicht op de aard en omvang hiervan en het mogelijke verlies van gemeentegrond door verjaring. De gemeente kreeg tevens veelvuldig verzoeken tot aankoop van gemeentegrond.

Om te komen tot een projectmatige aanpak voor verkoop en handhaving wordt nu een extern bureau ingeschakeld. Bewoners kunnen ‘geannexeerde’ dan wel gewenste gemeentegrond eventueel aankopen tegen 75 euro per vierkante meter. Het project heeft naar verwachting een looptijd van twee jaar.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden