Debat over opstappen wethouder Hofman: ‘Wat is er toch mis gegaan?’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Debat over opstappen wethouder Hofman: ‘Wat is er toch mis gegaan?’

  •   keer gelezen   Politiek

KRIMPENERWAARD • ‘Jammer’ was dinsdagavond een veelgebruikte term in het debat over het opstappen van wethouder Hofman uit het college en Lokaal op 1 uit de coalitie van de gemeente Krimpenerwaard.


De (overgebleven) coalitiepartijen benadrukten bij monde van hun woordvoerders het ‘jammer’ en ‘onnodig’ te vinden dat het zo gelopen was. Hoofdrolspeler Lokaal op 1 weigerde op zijn beurt open kaart te spelen en liet zo de oppositie met vragen achter.

Peter Gabeler (Lokaal op 1): “We gaan niet in op ‘wie, wat, waar of wanneer’ heeft gezegd. We willen niet met modder gooien. We kunnen alleen constateren dat gaandeweg de rit het juiste gevoel verdwenen was. We zagen binnen het college en de coalitie geen basis voor verdere samenwerking meer. En dus zitten we weer in de oppositiebanken. We willen er verder geen politiek spektakel van maken en gaan over tot de orde van de dag.”

Geknetterd
De oppositiepartijen probeerden Gabeler nog uit de tent te lokken, maar dat was verspilde moeite. Irma Bultman (CDA): “We missen zelfreflectie en denken dat het flink geknetterd heeft in het college. Wat is er toch mis gegaan? De basis voor de onvrede is volgens ons gelegd bij het halverwege toetreden van Lokaal op 1 tot de coalitie. De inbreng van deze partij was minimaal en er was volgens ons, zoals de partij zelf ook in een interview aangaf, geen sprake van een gelijkwaardige relatie.”

Bultman wilde samen met Verburg (SGP) weten of de kwestie van een nieuw gemeentekantoor op een centrale locatie de boosdoener was geweest, maar Gabeler bestreed die lezing.

Wisja Pannekoek (Waard18) in zijn bijdrage: “De ontslagbrief van de wethouder roept meer vragen op dan antwoorden. Ik vind het maar een zielig verhaal, we weten dat er iets anders achter zit.” Ad Struijs (ProKrimpenerwaard) stelde dat Janette Hofman als wethouder ‘tussen de zwaargewichten gemangeld was’: “Ze was minder ervaren en kon haar draai niet vinden.”

Niks
Pascal van der Hek weerlegde namens de grootste coalitiepartij, de VGBK, dat er ‘maandenlang gerommel of geruzie’ was geweest. “Niets van dat alles. Er is geen reden tot paniek en van een crisis is geen sprake. Belangrijker is dat wij voldoende vertrouwen hebben om als minderheidscoalitie verder te gaan. We durven onze verantwoordelijkheid te nemen.”

De woordvoerders van de overige coalitiepartijen lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Pascal Zuijderwijk (VVD): “Het is jammer dat het zo gelopen is. Wethouder Hofman en Lokaal op 1 hadden voor ons niet op hoeven stappen.” Een sneer had hij nog wel richting Janette Hofman, die afgelopen week in een interview aangaf zich het vijfde wiel aan de wagen gevoeld te hebben: “Een auto met vier wielen rijdt sneller dan eentje met vijf, dus in dat opzicht gaan we er op vooruit.”

Unaniem
Ook burgemeester Roel Cazemier wilde als voorzitter van het college van B&W over tot de orde van de dag: “Het college vergadert in beslotenheid, dus over de inhoud van de beraadslagingen kan ik geen uitlatingen doen. Wel kunt u aan de besluitenlijsten zien dat er steeds sprake was van unanimiteit, en er dus geen minderheidsstandpunten waren. Kennelijk viel het derhalve wel mee met de gesuggereerde slechte sfeer. In de ontslagbrief rept mevrouw Hofman, die ik wil kenmerken als een buitengewoon enthousiaste en energieke wethouder, zelf ook meerdere malen van een goede samenwerking.”

Cees van der Graaf (PvdA) concluderend: “We zullen het fijne vanavond niet te weten komen. We hebben al eerder gezegd: de wethouder zat niet goed in de wedstrijd. En dan kan je niet scoren. Ze kon gewoon haar punt niet maken en Lokaal op 1 heeft daaruit zijn conclusies getrokken.”

Voorgeschiedenis
Maandagavond 25 januari maakte Lokaal op 1 bekend met onmiddellijke ingang uit de coalitie te stappen. Wethouder Janette Hofman diende haar ontslag in vanwege het ‘ontstaan van een onwerkbare situatie’.

De overgebleven coalitiepartijen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard -VGBK, VVD, CU en D66- kozen er voor om verder te gaan als minderheidscoalitie. Het college van B&W volgde die keuze.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier