Opgestapte wethouder Janette Hofman-Verwoert: ‘Het was klaar’
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Voormalig wethouder Janette Hofman tijdens de presentatie van het coalitieakkoord (januari 2019).</p>

• Voormalig wethouder Janette Hofman tijdens de presentatie van het coalitieakkoord (januari 2019).

Opgestapte wethouder Janette Hofman-Verwoert: ‘Het was klaar’

  •   keer gelezen   Politiek

LEKKERKERK • Een volgens haar partij Lokaal op 1 ‘onwerkbare situatie’ binnen het college van B&W van gemeente Krimpenerwaard leidde tot het vroegtijdig opstappen van wethouder Janette Hofman-Verwoert. De Lekkerkerkse gaat zich nu wijden aan het verder ontwikkelen van haar partij op weg naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen.


Normaal is Janette Hofman geen type dat een blad voor haar mond neemt, ook niet wanneer heikele gespreksonderwerpen op tafel komen. Haar openheid en empathie zorgden er mede voor dat de als lijsttrekker van de nieuwe partij Lokaal op 1 veel kiezers aan zich wist te vinden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. 

“Ik ben een mensenmens”, zegt ze glimlachend. “Zo heb ik me ook als wethouder opgesteld. Met een luisterend oor voor de inwoners. Afgaande op de reacties na mijn afscheid van hen én vanuit het gemeentehuis, werd ik daarin gewaardeerd.”

Wisselgeldbenoeming
Na de vliegende entree van Lokaal op 1 bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, nam de partij van Hofman plaats in de oppositiebanken. Dat veranderde toen de coalitie vanwege het vertrek van raadslid Wisja Pannekoek uit de VGBK-fractie al vrij snel haar meerderheid verloor. Lokaal op 1 werd gevraagd om toe te treden tot de coalitie. Janette Hofman kreeg een post als wethouder. Een ‘wisselgeldbenoeming’, waar niet alle partijen in de raad erg gecharmeerd van waren.

Hofman vond haar start als wethouder niet gemakkelijk. “Voor mij was het ambt nieuw. Ik moest het me eigen maken, leren. Bovendien kwam ik in een college terecht dat al een jaar in functie was en met een programma werkte dat vast stond. Het was lastig om mijn punt te maken.”

Hoewel pittig was het ook een mooie tijd, vervolgt ze: “Ik heb me vol gestort op de burgerparticipatie en had onlangs de bijbehorende nota afgerond. Daarnaast heb ik, samen met geweldige ambtenaren, waaronder die van Dienst Openbare Ruimte, hard gewerkt aan het opzetten van onder meer inwonergedreven dienstverlening - digitaal waar het kan, fysiek waar het moet- en zocht ik vaak de inwoners van de Krimpenerwaard op om met ze in gesprek te gaan en vooral te luisteren.”

Ze merkte echter dat het voor haar moeilijk was om te manoeuvreren binnen het college. “Zaken rondom de teruggezonden Cultuurnota -een item dat ik had overgenomen van mijn D66-collega Bert Bening- vormden uiteindelijk voor mijn partij en mij de druppel die de emmer deed overlopen. Het was klaar. Veel meer wil ik er niet over zeggen. Om de simpele reden dat we allemaal door moeten en ik er geen behoefte aan heb om wie dan ook te beschadigen.”

Lastig
Ze vindt het ‘naar’ om tussentijds afscheid te moeten nemen van het wethouderschap. “Het is ook heel apart om van het ene op het andere moment van een druk bestaan naar een zee aan vrije tijd over te schakelen. Wat dat laatste betreft: dat ga ik snel opvullen, hoor! Ik ga met veel liefde verder bouwen aan Lokaal op 1, een partij waar ik veel vriendschap en hartelijkheid ervaar en ook de komende jaren veel mee wil betekenen voor de inwoners van de Krimpenerwaard. We willen ons verder verbreden met het aantrekken van jonge mensen met hart voor onze regio en oog voor de mensen die er wonen.”

Of ze er spijt van heeft dat Lokaal op 1 twee jaar geleden is toegetreden tot de coalitie? “Dat is een lastig te beantwoorden vraag. Op basis van voortschrijdend inzicht zeg ik nu misschien ‘nee’, maar destijds zijn we er vol goede moed ingestapt. Na mijn vertrek als wethouder zijn we nu weer oppositiepartij. We steunen waar we achterstaan en zijn kritisch waar de Krimpenerwaard dat nodig heeft.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier