[update] ‘Lokaal op 1’ stapt uit de coalitie; wethouder Hofman dient ontslag in
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto:
update

‘Lokaal op 1’ stapt uit de coalitie; wethouder Hofman dient ontslag in

  •   keer gelezen   Politiek

KRIMPENERWAARD • Lokaal op 1 heeft besloten met onmiddellijke ingang uit de coalitie te stappen. 


Wethouder Janette Hofman heeft inmiddels haar ontslag ingediend vanwege het ‘ontstaan van een onwerkbare situatie’. 

‘Lokaal op 1 gaat vanaf nu wederom in de oppositie en gaat zich voorbereiden op de verkiezingen in 2022’, meldt het bestuur maandagavond in een korte verklaring.

De coalitie in de gemeente Krimpenerwaard wordt gevormd door de VGBK, VVD, CU, D66 en voorheen dus Lokaal op 1. Het raakt hiermee de meerderheid (was 18-13, wordt nu 15-16) kwijt.

Lokaal op 1 trad in januari 2019 na een bestuurscrisis toe tot de coalitie.

Reactie
Secretaris Jan van Veen -door Lokaal op 1 naar voren geschoven als contactpersoon- wil desgevraagd niet nader verklaren op welk punt het is misgelopen. “Inhoudelijk wil ik er niet teveel over kwijt; we willen niet met modder gooien.”

Wel licht hij toe dat in de fractie al langer het gevoel bestond dat Lokaal op 1 niet ‘voor vol’ werd aangezien: “Dat was een sluimerend gevoel. Onlangs is er frictie ontstaan in de coalitie en vervolgens ook in het college, waarna we vandaag (maandag, red.) hebben besloten om de stekker eruit te trekken. Of het een fikse ruzie was? Nee, dat wilden we juist voorkomen. We wensen de overgebleven coalitiepartijen dan ook veel succes, maar wij pakken onze rol in de oppositiebanken weer op.”

Schoof
VGBK-fractievoorzitter Willem Schoof vindt het jammer dat het zo gelopen is: “Problemen zijn er om opgelost te worden. Dit had van mij niet gehoeven, maar opstappen is ook een keuze.”

Schoof bestrijdt dat Lokaal op 1 niet serieus genomen werd in de coalitie/het college. “Wij nemen iedereen in de politiek serieus; het is een gevoel waarin ik me niet herken.”

Volgens de VGBK-fractievoorzitter gaat de coalitie en ook het college in de huidige -overgebleven- samenstelling verder. “Het heeft wat mij betreft geen zin om een jaar voor de verkiezingen nog van alles overhoop te gaan halen. Ik beschouw de gemeenteraad van Krimpenerwaard als een constructief orgaan, waar in 95 procent van de gevallen besluiten unaniem worden genomen. En anders moeten we net als het kabinet op zoek naar een meerderheid. Overigens verwacht ik dat we over de nieuwe situatie binnenkort een debat zullen hebben in de raad. Dat lijkt me ook logisch.”

Volgens Schoof komt de officiële verklaring vanuit de coalitie/het college morgen (dinsdag).
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier