Afbeelding

Levensredder Hannes van Vliet overleden

Algemeen 961 keer gelezen

OUDERKERK/CAPELLE A/D IJSSEL • Johannes Aart van Vliet, de bekende binnenvaartschipper uit Ouderkerk aan den IJssel en levensredder bij de watersnoodramp van 1953, is zondag op 89-jarige leeftijd in verzorgingshuis De Rozenburcht in Capelle aan den IJssel overleden. 

De Ouderkerker ontving op 7 januari 2009, bijna 56 jaar na dato, alsnog een onderscheiding voor zijn heldendaad tijdens de watersnoodramp. Van Vliet en zijn vriend Cor Heuvelman kregen een zilveren medaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Volgens de Carnegie-organisatie leverden de mannen een belangrijke bijdrage aan het redden van de IJsseldijk, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Daarmee hielpen ze mee duizenden mensenlevens te redden in het achterland.

Hannes van Vliet was de oudste zoon in de nog altijd bekende schippersfamilie Van Vliet. De familie voer hoofdzakelijk met koolas, puin, scheeps- en havenvuil. De familie woonde in de buurtschap IJssellaan en aan de IJsseldijk-Noord, waar ze een eigen aanlegsteiger hadden.

Bloed

Grootvader Arie Johannes van Vliet begon na 1900 het varende werk met zijn motordekscheepje ‘Aaltje’. Omdat ook zijn vrouw Aaltje afkomstig was uit een schippersfamilie (De Graaf, Krimpen aan den IJssel)  was het niet vreemd dat water en varen later bij hun kinderen ook in het bloed zat.

Zodoende begon zoon Hannes op 15-jarige leeftijd op vaders scheepje van 20 ton en omdat zijn broers Henk en Aart ook wilden varen, breidde de familie haar vloot met diverse dek- of zolderschuitjes en een ruimschuit uit. Ze kregen allen de naam ‘Onderneming’ met als toevoeging een cijfer. Zo waren er de ‘Onderneming 1, 2, 3, 4 en 5’, elk 40 ton groot. Later ging het werk over op grotere vrachtschepen: de klipper Secunda, luxe-motoren Poolster en Mars en de kraak Kajaco. Op later leeftijd begon Hannes met zijn zoon Arie een eigen transportonderneming, uiteraard ook over het water.

Moed 

Dat Johannes Arie niet voor een kleintje vervaard was, blijkt wel uit de medaille die hij jaren geleden mocht ontvangen vanuit het Carnegie Heldenfonds voor betoonde moed in de rampnacht van februari 1953. Tijdens die zeer zware storm en ijzige koude leverde hij met zijn schip heel wat zandzakken aan de Hitlandse Groenendijk af, waar de IJsselaak van schipper Arie Evegroen juist in het dijkgat was gezet.  Hiermee droeg Van Vliet bij aan het voorkomen van een overstroming van Hollands diep gelegen in het Groene Hart. Terecht was hij (en met hem zijn familie) hier erg trots op.

Hannes (opa Boot) van Vliet, wordt donderdag 8 augustus op de begraafplaats aan de Hollandsche IJssel in Ouderkerk aan den IJssel begraven. Met de ijsselaak Den Onthaestingh wordt hij naar zijn laatste haven- en rustplaats gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden