Stedenbouwkundige Peter Hersbach in een loods van Scheepswerf Van Duijvendijk.
Stedenbouwkundige Peter Hersbach in een loods van Scheepswerf Van Duijvendijk. Foto: Margje Rijsdijk-Kooistra

Fotoverslag: Open Monumentendag in Krimpen aan den IJssel

Algemeen 397 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Er was veel te doen en te beleven in Krimpen aan den IJssel afgelopen zaterdag. Tijdens Open Monumentendag waren er volop activiteiten. Hoewel de regen in de middag roet in het eten gooide, werd er door de bezoekers van deelnemende locaties vooral genoten. 

Zo was er bij Streekmuseum Krimpenerwaard de Oogst- en Streekmarkt van Proef de Krimpenerwaard. Verdeeld over het terrein stonden tientallen kramen met streekproducten van lokale ondernemers. Natuurlijk kon er overal geproefd worden van de lekkernijen. Het museum zelf was ook open. Mensen konden binnen een kijkje nemen en er waren demonstraties wol spinnen en wilgentenen vlechten.

Toekomstplannen

Een paar honderd meter verderop was een bijzonder stukje Krimpen opengesteld voor het publiek. Scheepswerf Van Duijvendijk is een van de oudste scheepswerven van Nederland en de eerste werf met een dwarshelling. De gemeente Krimpen aan den IJssel wil gebied helemaal herontwikkelen. “Het moet het dorpsplein van Krimpen worden”, aldus stedenbouwkundige Peter Hersbach. Hij vertelde geïnteresseerden zaterdag meer over de scheepswerf en vooral ook de toekomstplannen. Deze gaan overigens verder dan een nieuwe functie voor de werf. “De oevers van de Hollandsche IJssel moeten bereikbaar worden voor Krimpenaren. We willen wandelmogelijkheden creëren en de oevers ook vergroenen.”

Renovatie

De IJsseldijkkerk werd onlangs flink gerenoveerd. Er ligt een nieuwe vloer, alles is geverfd, de banken zitten weer comfortabel en er is flink geïsoleerd. Monumentendag was het moment om het resultaat van de werkzaamheden te showen. De nieuwe vloer lag er strak bij en de verf kon je nog ruiken. In de kerk konden bezoekers genieten van orgelmuziek en een film bekijken over de verbouwing. Bijzonder detail: de werkzaamheden zijn grotendeels door vrijwilligers uitgevoerd. Zo kon er veel geld worden bespaard.

Duplo

Gemaal Reinier Blok aan de Breekade is al jaren niet meer in gebruik, maar wordt bewoond door Lisette, Michel en hun kinderen. Zaterdag kon het publiek binnenkijken in hun bijzondere woonhuis. Naast een oude pomp ligt Duplo verspreid over de vloer en aan een lier hangt een lamp. Overal komen oude elementen terug. “Het zal wel heel speciaal zijn om hier te wonen”, stelt een bezoeker. 

Lisette vertelde iedereen graag over het leven in het gemaal. “We hebben geen gas, maar koken op een elektrische plaat en hebben twee houtkachels.” Het gezin woont er sinds 2003 en in het begin was het best pittig. Het was een hele klus om het gemaal bewoonbaar te maken. “De eerste drie jaar leefden we alleen boven en hadden we helemaal geen verwarming”, aldus Lisette. Helemaal klaar is Reinier Blok nog steeds niet, maar een thuis is het zeker.

Margje Rijsdijk-Kooistra

Margje Kooistra

Met paard en wagen langs de monumenten.
Gemaal Reinier Blok. Lisette (links) geeft uitleg.
Streekmuseum Krimpenerwaard.
IJsseldijkkerk.
Bezoeker kijkt bij Reinier Blok.
Natuurlijk werd ook het orgel in de IJsseldijkkerk bespeeld.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden