Afbeelding
Foto: Wijntjes Fotografie

Opening tentoonstelling Streekmuseum Krimpenerwaard: ‘75 + 1 jaar Vrijheid’

Algemeen 493 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Met de tentoonstelling ’75 + 1 jaar Vrijheid’ pakt het Streekmuseum Krimpenerwaard kort na haar heropening flink uit. Burgemeester Martijn Vroom verzorgde vrijdagmiddag de officiële opening. 

“Het oorspronkelijke plan was om de tentoonstelling vorig jaar te laten plaatsvinden tijdens de grootse viering van 75 jaar vrijheid”, vertelt Hilde van den Berg, de nieuwe directeur van het streekmuseum. “Vanwege de coronamaatregelen kwam daar niets van terecht. Nu kan het gelukkig wel. Mijn voorganger Kim de Vries heeft samen met historicus Sander Enderink hard gewerkt aan de totstandkoming. Nadat ik het stokje van Kim had overgenomen ben ik samen met Sander doorgegaan met de voorbereidingen. Het resultaat van alle inspanningen zie je op de eerste verdieping van ons museum.” 

Gewone mensen
De samenstellers van de tentoonstelling hebben gekozen voor een indeling op thema’s. Zo komen onder meer onderwerpen als communicatie, propaganda, kranten, de scheepswerf Van der Giessen in oorlogstijd, onderduikers, wapendroppings, het verzet, collaboratie en de bevrijding aan bod.

Burgemeester Vroom is zeer te spreken over de gekozen invalshoek: “Verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan vaak over generaals en regeringsleiders”, zegt hij. “Dat is hier niet het geval. Bij deze tentoonstelling staan gewone mensen centraal: Krimpenerwaarders en hun verhaal over de oorlog. Het zouden mensen geweest kunnen zijn, die bij jou in de straat hebben gewoond, je opa of oma misschien. Deze verhalen maken de tentoonstelling bijzonder.”

Illegale kranten
Tijd voor een paar voorbeelden. In één van de vitrinekasten worden we meegenomen naar de druk en verspreiding van kranten in oorlogstijd. Er waren de door de bezetter goedgekeurde uitgaven én illegale kranten, zoals ‘De Horizon’ die Gouderakker Bart Prins in zijn kelder vervaardigde. In Stolwijkersluis hadden schoolmeester Theo de Kool en anderen een ‘luisterpost’ van Trouw en De Vrije Pers ingericht. Krimpenerwaardse vrouwen werden ingezet om de kranten in het gebied te verspreiden; een zeer gevaarlijke onderneming.

Ook de Krimpense scheepswerf Van der Giessen komt aan bod in de tentoonstelling. De Duitse bezetter dwong de directie om voor hen te werken. De zoon van de directeur van de werf vertrok in 1942 naar Engeland om daar te worden opgeleid als parachutist. Hij fungeerde als verkenner voor de geallieerden, werd twee keer opgepakt en uiteindelijk geëxecuteerd, In september 1944 besloten de Duitsers, die op dat moment al aan de verliezende hand waren, de scheepswerf van Van der Giessen te vernietigen.

Vliegeniersjack
En zo zijn er vitrinekasten vol interessante verhalen, gecombineerd met beeldmateriaal en voorwerpen. Zoals het vliegeniersjack van een Amerikaanse piloot, wiens bommenwerper na een missie naar Keulen een noodlanding moest maken in de buurt van Lekkerkerk. De man liet zijn jas achter bij de mensen die hem en zijn collega-bemanningsleden in veiligheid hadden gebracht.

Ook voor de 18 doden – jonge mensen die verzet hadden gepleegd en gefusilleerd werden op de Waalsdorpervlakte – is aandacht gereserveerd in het streekmuseum. 

Must
Het moge duidelijk zijn: voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog én hoe de Krimpenerwaard deze periode beleefd heeft, is een bezoek aan Streekmuseum Krimpenerwaard een must.

Voor meer informatie: www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden