• Binnenkant van één van de monumentale loodsen.
• Binnenkant van één van de monumentale loodsen. Foto: aangeleverd

Gemeente Krimpen kiest twee partijen voor herontwikkeling scheepswerf Joh. van Duijvendijk

Algemeen 1.997 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • COUP en Vakwerk Architecten zijn uitverkoren om de rijksmonumentale scheepswerf Joh. van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel te ontwikkelen. 

In december 2020 bood de gemeente de voormalige scheepswerf te koop aan, met de voorwaarde om met een toekomstbestendig plan voor het rijksmonument te komen. Hoe het plan er precies uitziet is (nog) niet bekend. 

De gemeente werkt al langer aan de herontwikkeling van het gebied tussen Hollandsche IJssel en IJsseldijk. Recent is daarvoor een ontwikkelvisie gepresenteerd. In die visie wordt de scheepswerf - als onderdeel van de zelling - getransformeerd van bedrijfsterrein naar woon-, werk- en recreatiegebied, met ruimte voor natuur en aandacht voor de historie van het gebied. De werf is de eerste stap en daarmee de toonzetter voor de herontwikkeling van het hele gebied. 

Authentiek
Scheepswerf Joh.van Duijvendijk is een van de oudste scheepswerven van Nederland en de eerste werf met een dwarshelling. Het gebied en de gebouwen zijn behoorlijk beïnvloed door de tand des tijds, maar is daardoor ook erg authentiek. 

Er staan meerdere rijksmonumentale panden: een loods met aangebouwde dijkwoning en een oude smederij. Sinds 2010 is de scheepswerf eigendom van de gemeente. Die wil de plek herontwikkelen en openstellen voor inwoners van Krimpen aan den IJssel en het publiek.

In de komende tijd wordt gewerkt aan een ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaars. Topprioriteit is om na de zomer te werken aan het wind- en waterdicht maken van de monumenten. Naast de gemeente gebeurt dit in onderlinge afstemming met betrokken erfgoedpartners, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Dorp Stad en Land, de provincie Zuid-Holland en de Historische Kring Krimpen.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

• De oude scheepswerf van Joh. van Duijvendijk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden