• De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel.
• De Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel.

‘Makers #BOOS toonden geen enkel respect voor rouwende familieleden’

Algemeen 5.118 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een dominee die in een brief zegt homo’s uit te willen bannen en gelovigen die hem tijdens een confrontatie met geweld verdedigen. Het beeld dat de kijker van het programma #BOOS krijgt van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel is niet erg positief te noemen.

En dat steekt de kerkgemeente, vooral omdat het geschetste beeld niet overeen zou komen met de werkelijkheid. Zo zouden de makers van het programma tijdens de opnames geen enkel respect hebben getoond voor een rouwende familie die in het kerkgebouw afscheid nam van een overleden man. “Dat wordt niet belicht in de film. Is dat eerlijk?”, vraagt de kerkenraad zich af in een verklaring.

Stoppen
De koster van de kerk, die niet met zijn naam in de krant wil, bevestigt het verhaal van de kerkenraad. Hij was er bij toen presentator Tim Hofman en Leon Houtzager voor de deur stonden van de Mieraskerk. Houtzager, zelf homoseksueel, wilde een gesprek met dominee Anthonie Kort over de ‘homo-onvriendelijke’ uitspraken die hij had opgetekend in een brief. De koster verzocht Hofman om te stoppen met filmen. “Ik heb hem uitgelegd dat er in de kerk een overleden man lag opgebaard. En dat er rouwende familieleden aanwezig waren.”

Toen na drie kwartier de familieleden naar buiten liepen, begon een cameraman met filmen. “Ja, en toen escaleerde de boel”, verzucht hij. Drie zoons van de overleden man belaagden de cameraman, Hofman en Houtzager, “maar niet vanwege zijn geaardheid. Ze waren boos omdat ze werden gestoord in hun rouwmoment.” De koster wist de beide partijen uit elkaar te halen. 

Zonden
Dan is er nog de gewraakte brief die dominee Kort naar de gemeenteraad stuurde. In de brief zou Kort hebben opgeroepen om homo’s uit te bannen. “Dat heeft hij nooit gezegd”, laat kerklid Johanna weten. “Het ging hier om de zonden van mensen.” Het doet haar pijn dat haar dominee in de uitzending wordt neergezet als een homofoob en zijn volgers als agressieve homohaters. “De vrees voor mensen met een homoseksuele geaardheid is er niet. Ook in onze kerk zijn er mensen met een homoseksuele geaardheid en die mensen zijn gewoon onderdeel van onze gemeenschap.”

Leden die worstelen met homoseksuele gevoelens kloppen regelmatig aan bij Kort voor een gesprek. “Hij probeert hen op een vaderlijke manier hierin te begeleiden. Sommige van deze mensen besluiten dan dat een andere of geen kerk hen beter past, anderen blijven gewoon in de kerk. Of zij door hun familie uitgescholden of weggekeken worden? Uiteraard niet! We zijn allemaal dezelfde schepselen en niemand is een haar beter dan een ander.” 

Ze plaatst er wel een kanttekening bij: je mag homo zijn maar het niet praktiseren. “In de Bijbel staat heel duidelijk dat God man en vrouw schiep en dat Hij seksualiteit ziet binnen een vaste relatie. Alles daarbuiten keurt Hij niet goed en deze boodschap mogen wij ook uitdragen.”

Verdedigen
De dominee zelf laat in een korte schriftelijke reactie weten nooit rechtstreeks te zijn benaderd door Leon Houtzager. Hij is ook niet van plan om zelf contact op te nemen. “Moet ik mij verdedigen tegen de leugens die hij rondstrooit? Moet ik gaan uitleggen wat ik nooit gezegd heb, of de uitspraken die hij verdraait, niet snapt of vals interpreteert onder de loep leggen? Ben ik dat aan hem verplicht als dienaar van God? Heb ik geen werk genoeg om me met deze man en zijn samenzwerende beweging bezig te houden?”

Volgens de kerkenraad had Leon Houtzager op een ‘fatsoenlijke’ manier contact moeten zoeken met de dominee of de kerkenraad. Dan had het incident voor de kerk nooit plaatsgevonden. ‘De deur van de pastorie staat voor iedereen open.’ De koster hoopt vooral dat er zaterdag, als het COC Rotterdam gaat demonstreren op het Raadhuisplein, niemand voor de Mieraskerk gaat staan. “Vanwege de demonstratie hebben we al een begrafenis uit moeten stellen. Wel is er van 16.00 tot 17.00 uur een condoleancebijeenkomst. Het zou fijn zijn als er hier dan geen demonstranten voor de deur staan.”

Een reactie van BNNVARA is hier te lezen. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden