Afbeelding

Lopik denkt na over de toekomst: herindeling?

Algemeen 647 keer gelezen

LOPIK • De gemeente Lopik denkt al geruime tijd na over de toekomst. Een herindeling is niet ondenkbaar.

De afgelopen twee jaar zijn meerdere bijeenkomsten belegd en gesprekken gevoerd over het te voeren beleid. Lopik worstelt al lange tijd om het huishoudboekje op orde te krijgen. Alleen doordat er een ruime spaarpot beschikbaar was, konden de gaten worden gedicht. 

Onvoldoende
Structureel komt er echter minder geld binnen dan er wordt uitgegeven. Er is onvoldoende personeel om de wetten uit te voeren die Lopik door het Rijk in de schoot geworpen krijgt. Dit vraagt om een passende organisatie. De betaalbaarheid komt onder druk, omdat in verhouding weinig inwoners deze kosten moeten opbrengen. Om een zelfstandige gemeente te kunnen blijven, zou elk Lopiks huishouden een extra bedrag van 350 euro aan gemeentelijke kosten moeten bijdragen.

Coronacrisis
De benodigde investering in de organisatie is steeds uitgesteld in de hoop dat er betere tijden zouden aanbreken. Die blijven vooralsnog echter uit. Sterker nog, de coronacrisis zorgt voor veel extra kosten en de toekomst is uiterst onzeker.

“Als we nu niets doen, moeten we de komende jaren waarschijnlijk veel lokale voorzieningen stopzetten met het risico daarna alsnog te moeten besluiten de koers van de gemeente Lopik te wijzigen. Tijd dus om nu richting te bepalen,” aldus de beleidsmakers.

Dilemma
Het college van burgemeester en wethouders vraagt zich het volgende af: is de gemeente Lopik dit jaar in staat is om de dienstverlening te verlenen die mag worden verwacht; kunnen de juiste keuzes in het belang van de inwoners genomen worden en kan Lopik uitgroeien tot een toekomstbestendige gemeente? De keuze uit deze drie opties krijgt de gemeenteraad, die voor een dilemma staat, binnenkort voorgeschoteld.

Woningbouw
Als de keuze valt op alleen basisdienstverlening, zoals het verstrekken van paspoorten, het verlenen van vergunningen, onderhoud van de openbare ruimte en het continueren van de huidige Wmo- en jeugdzorgtaken, dan is er geen ruimte meer voor het exploiteren van voorzieningen. Dit blijft hooguit beperkt tot het subsidiëren van vrijwilligers die zelf een voorziening exploiteren en waar de gemeente alleen met een subsidie in bijdraagt.

Grote opgaven zoals toekomstige woningbouw worden niet opgepakt. In deze variant blijft Lopik zelfstandig en blijven de lokale belastingen ongeveer op het huidige niveau.

Herindeling
De investering in de organisatie om meer taken uit te voeren bedraagt minimaal twee miljoen euro, dat via de OZB moet worden opgebracht. Doordat Lopik een gemeente is met veel landelijk gebied hebben de energietransitie en de klimaatadaptatie veel invloed op het landschap. De benodigde beleidscapaciteit is financieel niet op te brengen door 14.000 inwoners. Een herindeling – optie 3 – is dan ook zeker niet uit te sluiten.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden