• John Janson, Richard de Mos, Jeffrey van der Elst en Tanya Hoogwerf.
• John Janson, Richard de Mos, Jeffrey van der Elst en Tanya Hoogwerf. Foto: Floris Bakker

Kopstukken Leefbaar Krimpen op campagne voor Code Oranje

Algemeen 855 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Leefbaar Krimpen is partner van Code Oranje, de politieke beweging van de Haagse politicus Richard de Mos die op 17 maart mee gaat doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Fractievoorzitter Jeffrey van der Elst en oud-wethouder John Janson van de lokale partij voeren al flink campagne voor Code Oranje. Dat is best lastig in deze coronatijd. “We zijn vooral digitaal actief”, zegt Van der Elst. “Maar we gaan - zover het kan met corona - de straat op, om te plakken en flyeren in de wijken en op winkelcentra. En ja, dan knopen we ook gesprekjes aan met inwoners. We houden ons te allen tijde aan de RIVM regels.”

Lokale lasten
Dat Leefbaar Krimpen met Code Oranje de samenwerking is aangegaan is niet zonder reden. “Code Oranje wil de lokale politiek versterken”, verklaart Van der Elst. “Dat is nodig, want jaarlijks komen gemeenten twee tot drie miljard euro tekort. Hierdoor rijzen de lokale lasten de pan uit en komen voorzieningen onder druk te staan. Ook lopen de tekorten op de uitgaven aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg steeds verder op.”

Die laatste twee taken zijn enkele jaren geleden overgedragen aan de gemeenten. Janson vindt dat op zich een prima zaak, “maar dan moet je als overheid wel financiële middelen beschikbaar stellen. Dat is niet gebeurd. Sterker nog, gemeenten krijgen minder geld voor de uitvoering van die taken. Richard de Mos ziet dat. Hij wil dat er juist meer geld naar de gemeenten gaat. Dat spreekt ons uiteraard aan.”

Netwerk
Van der Elst ziet in Code Oranje het landelijke vehikel om het geluid van lokale partijen te laten doorklinken in de landelijke politiek. “Je kunt lokaal van alles roepen, maar als niemand je vertegenwoordigt in Den Haag verandert er niet zoveel. Je hebt echt een netwerk nodig om iets voor elkaar te krijgen. “

Dat de persoon Richard de Mos tot de verbeelding spreekt, is voor de ‘lokalen’ een extra reden om met zijn beweging in zee te gaan. Janson: “Richard spreekt de taal van de straat. In ‘zijn’ stad Den Haag weet hij echt de verbinding te maken met de inwoners. Dit in tegenstelling tot politici van landelijke partijen die vaak geen idee hebben wat er lokaal leeft onder de bevolking.”

“De Mos wil zijn ombudspolitiek, waarbij hij burgers meer directe invloed wil geven, naar het Binnenhof brengen”, vult Van der Elst aan. “Hij vindt dat de burger nu onvoldoende wordt gehoord. Dat er heel veel óver, maar te weinig mét de burger wordt gepraat. Hij wil dat de samenleving de politieke agenda bepaalt. Dat is een politiek waar wij ons wel in kunnen vinden.”

Boek
Dat De Mos verwikkeld is in een corruptieaffaire is voor Van der Elst en Janson geen reden om af te zien van een samenwerkingsverband met Code Oranje. “We zijn vooraf zijn we goed geïnformeerd door de partijleider van Code Oranje en er is open over gesproken met Richard. Wij kennen de andere kant van het verhaal, dat verhaal heeft Richard trouwens onlangs op papier gezet en er een boek van laten maken. Wij hebben vertrouwen in zijn intenties en waar hij voor staat als persoon”, verklaart Janson.

Zelf is De Mos - die woensdag een bliksembezoek bracht aan Krimpen aan den IJssel - enthousiast over de samenwerking met Leefbaar Krimpen. “De regels die ze Den Haag verzinnen, hebben lokaal vaak grote gevolgen. Dus het is goed als je de verbinding aangaat met lokale volksvertegenwoordigers die precies weten wat er speelt in hun gemeente.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden