• Leon Baten, nummer zes op de lijst van JA21.
• Leon Baten, nummer zes op de lijst van JA21. Foto: PR

Krimpenaar Leon Baten (18) hoog op kieslijst JA21

Algemeen 4.642 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Met zijn 18 jaar is Leon Baten in Krimpen aan den IJssel in de race om het jongste Kamerlid ooit te worden.

Baten staat op plek zes van de kandidatenlijst van JA21, de nieuwe partij op rechts van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga die op 17 maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij is ‘ongelooflijk blij’ met zijn hoge positie. “Ik had het nooit verwacht, dus was wel even in extase toen ze me net na de kerstdagen belden.” Of hij niet wat te jong is voor een Kamerzetel? “Leeftijd is maar een nummer. De partij heeft vertrouwen in mij, dat is het belangrijkst.”

De kans dat hij daadwerkelijk in de Tweede Kamer terecht komt is zeker aanwezig. Uit een peiling van Maurice de Hond komt de partij uit op drie zetels. Zelf denkt Baten dat een aantal van tussen de vier en tien zetels mogelijk is. “Na al het gedoe bij Forum voor Democratie (FvD) ligt er een gat op rechts waar JA21 van kan profiteren. Ik weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen, maar ben wel optimistisch dat het ons gaat lukken om veel kiezers te overtuigen.”

Windturbines
Inhoudelijk wil JA21 zich nestelen tussen VVD en FvD, met een programma dat lijsttrekker Joost Eerdmans eerder omschreef als ‘realistisch rechts’. De partij pleit voor een forse beperking van de immigratie en het van tafel vegen van het klimaatakkoord. “Wij willen realistische klimaatdoelen”, zegt Baten. “Overal maar windturbines plaatsen willen we bijvoorbeeld niet. Naast dat ze het landschap ontsieren zijn ze op land lang niet zo efficiënt als op zee. Je moet ze bovendien na dertig jaar al vervangen, terwijl je de onderdelen niet goed kunt recyclen. Dus zo duurzaam is windenergie niet.”

Zijn partij wil de ontwikkelingen rond het opwekken van kernenergie stimuleren. Baten: “Door thorium in plaats van uranium te gebruiken zouden de grote problemen rond kernenergie in één klap worden opgelost. Nu nog is het zo dat kernafval van uranium 10.000 jaar gevaarlijk blijft. Bij thorium is na 10 jaar 83 procent veilig en na 300 jaar is het resterende gedeelte ongevaarlijk. Ook produceert een thoriumreactor duizend keer minder kernafval. Er is drie keer zoveel thorium aanwezig in de grond als uranium en 100 procent van de beschikbare thorium is bruikbaar voor de opwekking van energie. Ook kan een thoriumreactor nooit op hol kan slaan. Deze manier van energie opwekken is dus enorm veilig. Omdat kernenergie helpt de CO2-uitstoot terug te dringen, is het de moeite waard om dit alternatief te onderzoeken.”

Referendum
Over Europa is de jonge Krimpenaar behoorlijk uitgesproken. Nederland betaalt naar zijn mening teveel en krijgt er te weinig voor terug. Bovendien draagt ons land nu op allerlei beleidsterreinen macht over aan Brussel. “Dat moet stoppen. Het is niet in het belang van Nederland om te streven naar een Verenigde Staten van Europa.”  De nummer drie op de lijst, Derk Jan Eppink, ziet hij als een groot voorbeeld en een inspiratiebron voor zijn werk de afgelopen tijd.

Zomaar uit de EU stappen is geen optie voor JA21. “Het is voor Nederland belangrijk om toegang te blijven houden op de interne markt. Een terugkeer naar de situatie van voor de vorming van de Europese Unie, dus terug naar de Europese Economische Gemeenschap, zou goed zijn. We willen de EU van binnenuit hervormen. Als alle door JA21 voorgestelde veranderingen niet lukken, pas dan willen we de bevolking in een referendum voorleggen of we uit de EU moeten. We zouden ons daarna kunnen aansluiten bij de Europese Vrijhandelsassociatie, met landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dan heb je toegang tot de interne vrije markt van de EU én krijgt Nederland haar soevereiniteit terug.”

Baten, die kort geleden stopte met zijn studie rechten, was al vroeg geïnteresseerd in politiek. Op zijn 16e volgde hij al debatten op tv. Maar daar bleef het niet bij. Zo schreef hij op het Krimpenerwaard College - als proefwerkstuk - een boek, met als titel: ‘Europees Verval’. Daarin is hij kritisch over de Europese samenwerking. “Je hoorde voornamelijk positieve geluiden over Europa, een tegengeluid ontbrak. Ik besloot me wat meer te verdiepen in de Europese Unie en kwam tot een aantal opvallende bevindingen die ik in het boek heb vastgelegd.”

Corona
Na het uitbrengen van zijn boek begon Baten met het schrijven van columns voor de zogenaamde ‘Nexit-Denktank’. Ook interviewde hij diverse journalisten en politici. Hij sloot zich aan bij Forum voor Democratie, maar verliet die partij alweer snel toen jongeren zich in appberichten antisemitisch, racistisch en homofoob uitlieten. Ook de steun aan virusontkenner Willem Engel was reden voor Baten om Forum de rug toe te keren. “Corona bestaat en het beleid om verspreiding van het virus tegen te gaan, moet altijd gebaseerd zijn op wetenschap.”

Dat zijn oude partijgenoten hem sinds zijn vertrek goed in de gaten houden, bleek toen hij via Twitter zijn hoge positie op de lijst van JA21 bekendmaakte. “Naast felicitaties kreeg ik ook een hoop bagger over me heen. Zo noemde ze mij de backstabber van Forum. Leuk is het niet, maar ik maak me er niet al te druk over.”

Dat Baten - in tegenstelling tot veel van zijn leeftijdsgenoten - zich aangetrokken voelt tot partijen aan de rechterflank is niet ‘zomaar’. “Mijn vader was in het verleden een groot fan van Pim Fortuyn. Ik heb het dus niet van een vreemde.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden