• Regiobeheerder Veenweiden Stacey Dutry van Haeften op natuureiland De Zaag.
• Regiobeheerder Veenweiden Stacey Dutry van Haeften op natuureiland De Zaag. Foto: Floris Bakker

Vrijwilligersgroep opgezet voor onderhoud Krimpens natuureiland De Zaag

Algemeen 866 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Voor het onderhoud van natuureiland De Zaag in Krimpen aan de Lek kan het Zuid-Hollands Landschap wel wat extra handen gebruiken.

De Zaag is een zoetwatergetijdegebied waar altijd wel iets bijzonders te zien is. Zo ook deze ochtend tijdens een wandeling met regiobeheerder Veenweiden Stacey Dutry van Haeften. De laarzen die ze draagt zijn geen overbodige luxe; het pad richting vogelkijkscherm is nat en modderig.

Daar aangekomen tuurt Stacey door haar verrekijker en ontdekt een wintertaling, een wintergast die graag verblijft in één van de volgelopen geulen. “Na de herinrichting van De Zaag (in 2016) is dit gebied echt een toevluchtsoord geworden voor allerlei vogelsoorten”, zegt ze. “Je ziet in deze tijd vooral veel smienten, krakeenden en ganzen op het water. Die vinden hier voedsel en rust.” De bever duikt eveneens regelmatig op. “Zelf heb ik ‘m nog niet gezien, maar hij zit er echt. Er is hier in de buurt zelfs al een burcht gebouwd.”

Rietkragen
Ook moerasvogelsoorten, zoals blauwborst, rietzanger en kleine karekiet, voelen zich er thuis. Dat komt vooral door de vele rietkragen op De Zaag waar deze vogels graag in verblijven en broeden. Om te voorkomen dat het riet verdwijnt is onderhoud nodig. “Als we niets doen, zouden bomen en struiken al het riet verdringen. Dat willen we niet, dus halen we die weg om het gebied open te houden. Maar we hebben in al onze natuurgebieden zóveel werk te verzetten dat we daar niet altijd aan toekomen.”

Vandaar dat het Zuid-Hollands Landschap nu een vrijwilligersgroep op wil zetten die zich gaat bezighouden met het onderhoud van De Zaag. De klussen vergen wel wat spierkracht van de vrijwilligers. Zo bestaat het werk uit het wegzagen bomen en takken, het maaien van oevers, het knotten van wilgenbomen en het begaanbaar houden van de wandelpaden. Ook het opruimen van vuil dat na hoog water achterblijft op de strandjes behoort tot het takenpakket.

Uitvalsbasis
De groep, die uit zes à acht vrijwilligers moet bestaan, gaat elke vrijdag tussen 09.00 uur ’s morgens tot 14.00 uur ’s middags aan de slag. In Machinefabriek Bolnes is een uitvalsbasis gevonden, verwarmde ruimte waar ze een kopje koffie of thee kunnen drinken. Er is ook nog plek voor de opslag van materialen. “En wie weet komt er in de toekomst nog een brug voor deze ruimte te liggen zodat we direct het natuurgebied in kunnen lopen.”

In het begin zal Stacey of één van haar collega’s de vrijwilligers begeleiden, “maar het is uiteindelijk de bedoeling dat de vrijwilligersgroep zelfstandig aan de slag gaat. Ik wil nog een keer een bijeenkomst houden, om één en ander uit te leggen. Door de coronamaatregelen is dat nu helaas niet mogelijk. Voor nu zou het al mooi zijn als mensen zich aanmelden voor de groep.”

Aanmelden kan via: info@zhl.nl.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 3 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden