• Molen Den Arend in de oranje spotlights.
• Molen Den Arend in de oranje spotlights. Foto: Wijntjes Fotografie

Molen in de spotlights: ‘Orange the Krimpenerwaard’

Algemeen 426 keer gelezen

BERGAMBACHT • Molen Den Arend in Bergambacht is tot en met 10 december in oranje licht gehuld. Daar is een goede reden voor. De in totaal zestien dagen staan namelijk in het teken van ‘Orange the World’ een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Voor de Krimpenerwaard is Maaike van der Graaf trekker van de campagne. De Bergambachtse koos Molen Den Arend als gezichtsbepalend element uit om daar de spotlights op te richten. ”Het bestuur van Stichting Molen Den Arend gaf gelijk toestemming”, zegt ze. “Ook gemeente Krimpenerwaard omarmt de campagne. Wethouder Sleeuwenhoek drukte woensdagavond op de lichtknop.” 

Slachtoffer
Als beleidsadviseur aanpak seksueel geweld voor gemeente Rotterdam weet Maaike van der Graaf dat een groot aantal vrouwen en meisjes slachtoffer is van verschillende vormen van geweld: seksueel, fysiek en/of psychisch.

“Onderzoek wijst uit dat één op de drie vrouwen ermee te maken heeft of heeft gehad. Niet alleen de feiten maar ook de gevolgen zijn groot. Het stemt me verdrietig maar tegelijkertijd ook strijdvaardig. En dat gevoel heb ik niet alleen.”

‘Oranje the World’ is sinds 2000 een wereldwijde jaarlijkse campagne met deelname van zo’n 100 landen. In de afgelopen jaren zijn iconische gebouwen en plekken zoals de Brandenburger Tor, de Sfinx, de Niagara Falls, Times Square en talloze parlementen, fonteinen, paleizen, bruggen en standbeelden oranje uitgelicht. 

In 2015 sloot ook Nederland zich aan en werd het Vredespaleis als eerste in het oranje licht gezet. Maaike: “Het is mooi dat dit nu ook in ons eigen gebied gebeurt onder de noemer ‘Orange the Krimpenerwaard’. De oranje kleur is gekozen omdat het symbool staat voor de zonsopkomst in een wereld zonder geweld tegen vrouwen.”

Overal
“Geweld tegen vrouwen komt overal voor, ook in Nederland,” vervolgt ze. “Onderzoek van het Fundamental Rights Agency (Europees onderzoeksinstituut) toont aan dat 45% van de Nederlandse vrouwen en meisjes geweld heeft meegemaakt. Er komen gemiddeld 95.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar binnen bij de politie. En zo kan ik nog veel meer schokkende cijfers noemen. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen. Dat doen we nu nog bescheiden door aandacht te vragen voor de campagne, maar er zijn serieuze plannen om het komend jaar groter aan te pakken.”

“Als je slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld bent, of straatintimidatie meemaakt, maak dan altijd melding bij de politie”, besluit Maaike van der Graaf. “Je kunt zelf kiezen of je er een aangifte van wil maken of het bij een melding wilt houden. Dat is heel belangrijk om de omvang van het probleem duidelijk te maken, en om ervoor te helpen zorgen dat het andere vrouwen niet overkomt.”

Slachtoffers kunnen voor hulp ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld (0800-0188), met Slachtofferhulp (0900-0101) en Veilig Thuis (0800-2000.)

Jan Timmer

• Molen Den Arend in de oranje spotlights.
• Molen Den Arend in de oranje spotlights.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden