• Luci schermers en Rob Maas: 'Er is behoefte aan Lichtjesavond'
• Luci schermers en Rob Maas: 'Er is behoefte aan Lichtjesavond' Foto: aangeleverd

Lichtjesavond in kerken Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk

Algemeen 519 keer gelezen

LEKKERKERK/KRIMPEN A/D LEK • Overledenen herdenken; op Lichtjesavond krijg je in alle rust de gelegenheid in de Grote of Johanneskerk en De Ontmoetingskerk.

Voor de Ontmoetingskerk in Krimpen aan de Lek is het alweer de vijfde keer dat men een Lichtjesavond organiseert. Op vrijdag 20 november is de kerk aan de Hoofdstraat toegankelijk van 16.00 tot 20.00 uur. In de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk vindt Lichtjesavond plaats op zaterdag 21 november van 16.00 tot 20.00 uur. Iedereen is welkom, dus ook mensen zonder kerkelijke binding.

Kaarsje
“Lichtjesavond biedt je de gelegenheid in een sfeervolle, rustige en zachte ambiance dierbaren die je ontvallen zijn, te herdenken en een kaarsje aan te steken”, vertelt Luci Schermers, predikant in de Ontmoetingskerk. “Wij zorgen voor zachte muziek, kaarslicht en bieden een luisterend aan mensen die na hun bezoek aan onze kerken het verhaal over hun verlies met ons willen delen.”

In de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk gaat het net zo toe, weet de voorganger aldaar, dominee Rob Maas. “Ook wij bieden met liefde deze avond van bezinning. Dat daar emoties bij los kunnen komen, is duidelijk. Ook daar is ruimte voor. Wij willen er zijn voor al onze dorpsgenoten die te maken hebben met verdriet of een overledene willen herdenken.”

Coronatijd
Juist in deze coronatijd heeft Lichtjesavond een extra betekenis, weten de predikanten Schermers en Maas. “Voor mensen die een dierbare verloren was het vanwege de coronamaatregelen soms niet mogelijk om een uitvaart te bezoeken, afscheid te nemen en/of ruimte te kunnen geven aan hun verdriet of hun compassie met de nabestaande van de overledene”, weet Luci Schermers. “Daarna bleek het vaak moeilijk om het moment te vinden om bij je verdriet stil te staan. Lichtjesavond kan het ontbrekende stukje in de rouwverwerking wellicht invullen. Alleen daarom al verwachten we behoorlijk veel belangstelling en hebben we de tijden waarop onze kerken op Lichtjesavonden open zijn, verruimd.”

“Nee, we hebben niet getwijfeld of we Lichtjesavond wel door moesten laten gaan “, zegt Rob Maas. “Natuurlijk zijn ook wij vanwege de coronamaatregelen tot restricties genoopt waar het het aantal kerkbezoekers betreft (maximaal dertig mensen mogen tegelijkertijd in het gebouw aanwezig zijn, red.), maar we verwachten dat mensen gespreid onze kerk zullen binnenkomen op 21 november.”

In beide kerken gelden de anderhalve meter afspraken en mogen bezoekers alleen naar binnen wanneer ze een mondkapje op hebben. Eenmaal gezeten in de banken of stoelen mag het beschermingsmiddel af. Daarnaast zijn er vaste looproutes waardoor mensen elkaar niet ‘tegenkomen’. “We hopen dat veel mensen aan de Lichtjesavond troost zullen ontlenen”, zegt Luci Schermers. “Bij de vorige edities merkten we dat deze avonden betekenisvol zijn voor iedereen met verdriet. Dat maakt Lichtjesavond bijzonder.”

Jan Timmer

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden