• Slager Martin Meijer en Simone van Risp van Het Wildhuys.
• Slager Martin Meijer en Simone van Risp van Het Wildhuys. Foto: studio scherp & bewogen

Wildrookworst uit Krimpenerwaard valt in de prijzen

Algemeen 1.557 keer gelezen

BERKENWOUDE • De wildrookworst van Het Wildhuys uit Berkenwoude is tijdens de landelijke slagerswedstrijd ‘Arnhem Rookworststad’ in de prijzen gevallen.

De worst, gemaakt van wilde gans uit de Krimpenerwaard, won een gouden beker in de categorie ‘specialiteit’. “Naast onder andere de cum laude boerenkazen uit de regio hebben we er nu dus een bekroond en ultiem streekproduct bij”, vertelt Bram van Risp van Het Wildhuys trots.

De wildrookworst is ontstaan uit een samenwerking met Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk. “Natuurlijk maken we de rookworst niet zelf, want dat is écht een ambacht”, zegt Simone van Risp. “We zijn apentrots op de rookworst, maar minstens even trots op de samenwerking. Zo kunnen we wilde gans uit de Krimpenerwaard op het menu krijgen en op een echt duurzame manier benutten: lokaal geoogst uit de vrije natuur en lokaal en ambachtelijk verwerkt.”

Schade
De ganzen die de slager verwerkt in de wildrookworst zijn geschoten omdat ze schade aanrichten aan het grasland in de Krimpenerwaard. Bram van Risp: “Wij vinden dat je er voor moet zorgen dat dit afschot een goede bestemming krijgt en op een duurzame manier wordt benut. Een deel van de wilde ganzen komt uit ons eigen jachtgebied in Bergambacht, maar daarnaast betrekken we ze ook van jachtcombinaties uit de directe omgeving. Alleen lokaal wild dus, uit de Krimpenerwaard.”

‘Arnhem Rookworststad’ is een jaarlijkse slagerswedstrijd. Nederlandse slagers maken in een onderlinge strijd uit wie de beste rookworst maakt. Dat deze wedstrijd in de Gelderse hoofdstad Arnhem wordt gehouden, houdt verband met de oorsprong van de rookworst. Die zou vroeger het beste met Gelderse varkens kunnen worden gemaakt. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden