• Het schakelstation aan de Edisonweg in Krimpen aan den IJssel.
• Het schakelstation aan de Edisonweg in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Niet wij, maar dat geluid moet weg!'

Algemeen 1.975 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bewoners aan de oostelijke rand van Krimpen verzetten zich tegen de bouw van een nieuwe transformator op het schakelstation van TenneT.

Als het aan de netbeheerder ligt, komt de trafo op slechts 100 meter van de woningen aan de Burgemeester Lepelaarssingel te staan. Bewoners van deze straat vrezen nóg meer geluidsoverlast. "De zware bromtoon die de huidige trafo produceert, is nu al gekmakend. En die staat op 300 meter afstand", zegt Peter van Noorden. 

Uit metingen blijkt dat het geluidsniveau op gemiddeld 50 decibel ligt. Niet eens zo hoog, "maar omdat het geluid zo monotoon is, is het ontzettend irritant." Al jaren klagen bewoners van de lommerijke buurt over de hinderlijke bromtoon. Ook Van Noorden. Toch denkt 'ie er niet over om te verhuizen. "Dat is geen oplossing. Niet wij, maar dat geluid moet weg."

Natuur
Toen TenneT aankondigde de bijna vijftig jaar oude 'hindertrafo' te willen vervangen, hoopten veel bewoners op het einde van de overlast. Kees van Rees was één van hen. "TenneT had twee locaties op het oog: één op 500 meter en één op 100 meter afstand van de bebouwing. Die op 500 meter leek het te gaan worden. Omdat deze plek net buiten het schakelstation lag, zou TenneT een stuk natuur moeten opkopen. De extra kosten zouden op zo'n 1 miljoen euro liggen."

Alles leek in kannen en kruiken. De schrik was dan ook groot toen Van Rees in een brief las dat TenneT toch koos voor de locatie op 100 meter van de bebouwing. "Er komt bovendien slechts een minimale afscherming van twee scherfmuren (voor als de trafo onverhoopt explodeert, red.) en één geluidswand. De trafo zelf krijgt geen aankleding. Omdat de geluidsnormen in Krimpen aan den IJssel zeer ruim zijn, claimt TenneT met deze aanpak nog binnen de normen te blijven. Met alle gevolgen van dien voor de bewoners."

Het besluit was voor Van Noorden en Van Rees aanleiding om met andere bewoners de actiegroep BOTIK (Beperking Overlast Trafo Krimpen aan den IJssel) op te richten. De initiatiefnemers besloten in hun eigen buurt te peilen hoe anderen het geluid van de trafo ervaren. "Tot onze eigen verbazing hebben zelfs mensen die aan de Populierenlaan, Oleander en daarbuiten last van die bromtoon", aldus Van Rees. "We zijn de huizen afgegaan om bewoners te vragen of zij ons initiatief willen ondersteunen om het besluit van TenneT via de gemeenteraad en het Krimpense college van B en W aan te vechten. In een week tijd hebben we al negentig handtekeningen verzameld. En nog steeds stromen de steunbetuigingen binnen. Voor ons het bewijs dat het probleem leeft."

Vergunning
Inmiddels hebben verschillende fracties in de gemeenteraad contact opgenomen met BOTIK. "Stem van Krimpen heeft zelfs al vragen gesteld aan het college", laat Van Noorden weten. "Toch wil ik benadrukken dat dit geen partijpolitieke zaak is. Dit is gewoon een probleem waar Krimpense burgers mee te maken hebben. Een probleem dat bovendien 'oplosbaar' is, door een vergunning voor de beoogde locatie te weigeren en te kiezen voor de locatie die het verst af ligt van onze huizen."

Lees de reactie van TenneT hier

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden