• Het verrijdbare tiny house van Ineke en Misha.
• Het verrijdbare tiny house van Ineke en Misha.

Gedoe om tiny house in Bergambacht: ‘waar moeten we dan wonen?’

Algemeen 6.966 keer gelezen

BERGAMBACHT • Een tiny house in het buitengebied van Bergambacht moet voor 21 oktober zijn verwijderd. De eigenaren zijn verbaasd: “We hebben altijd goed contact gehad met de gemeente en nu dit. Waar moeten we naar toe?”

Ineke van Vliet en Misha Gilberts wonen sinds juni 2018 in een duurzaam, zelfvoorzienend en verrijdbaar tiny house op een perceel aan de Zuidbroek 138. Tot nu toe werd deze situatie gedoogd, maar een handhavingsverzoek van een omwonende heeft de gemeente Krimpenerwaard ertoe gebracht de eigenaren te dwingen hun boeltje te pakken.

Formalisering
Ineke van Vliet zei dinsdagavond tijdens de commissievergadering, waar ze insprak, perplex te zijn over deze situatie: “We waren in overleg over formalisering van onze situatie, maar de gemeente ziet dat opeens niet meer zitten. Waarom? Vele andere gemeenten in Nederland gaan hier heel anders mee om. Krimpenerwaard kan bij een handhavingsverzoek aangeven dat er een legaliseringstraject loopt en daarom niet zal handhaven.”

Volgens Ineke voelt de nieuwe ontwikkeling ‘als een vuistslag in het gezicht’. “We willen graag samen met de gemeente blijven kijken naar een voor alle partijen acceptabele oplossing. We denken aan een tijdelijke ontheffing, een ander particulier perceel dan wel tijdelijke bewoning van een braakliggend terrein of een tiny house-veld via de gemeente.”

Woningschaarste
Nu ze vooralsnog moeten vertrekken, vraagt ze zich af waar ze naartoe moeten. ”Er is nog steeds woningschaarste in de Krimpenerwaard en er zijn ook nog steeds geen andere tiny house-locaties in de Krimpenerwaard. De gemeente geeft aan graag clustering te willen. Het heeft niet onze voorkeur, maar als het moet dan moet het. Maar waar? Tot op heden heeft Krimpenerwaard niets laten zien op het gebied van tiny houses. En dat voor een gemeente die volop aandacht wil geven aan duurzaamheid en duurzaam wonen.”

Lastig
Wethouder Leon de Wit sprak van ‘een lastig dossier’. “Ik snap de emotie, maar formalisering van deze situatie is bij de rechter niet overeind te houden. We hebben geen andere keuze dan het handhavingsverzoek te volgen.”

De Wit zei een voorkeur te hebben voor clustering van tiny houses. “Krimpenerwaard is een gemeente met een enorm buitengebied. Willen we daar misschien wel enkele honderden tiny houses hebben staan? Dan krijg je te maken met complexe regelgeving, waarbij de kleine huisjes worden gezien als permanente woningen.” 

Hij daagde de commissie uit om met locaties te komen waar meerdere tiny houses kunnen staan. “Denk aan oude bedrijventerreinen of stukken braakliggende grond. Een mogelijke locatie aan de Veerstalblok in Gouderak, waar acht tot tien tiny houses hadden kunnen staan, kwam helaas niet van de grond.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden