• Een specialist probeert de pijlstraatrog te vangen.
• Een specialist probeert de pijlstraatrog te vangen. Foto: Twitter

Gouderakse pijlstaartrog blijkt publiekstrekker

Algemeen 2.398 keer gelezen

GOUDERAK • De pijlstaartrog die al bijna een week in een sloot langs de Iependaal en Pijlkruid in Gouderak zwemt, is nog altijd niet gevangen. 

"Waarschijnlijk heeft -ie zich ingegraven in de modder", verklaart Frank van der Bijl. Hij reed de afgelopen week meermaals vanuit zijn woonplaats Lage Zwaluwe naar Gouderak om te proberen de rog met een groot schepnet te vangen. Tot nu toe zonder succes. Toch geeft hij niet op. "Ik heb contact met enkele bewoners die langs de sloot wonen. Die bellen me als ze de rog zien zwemmen."

Aquarium
Van der Bijl's interesse in de 'Gouderakse rog' komt niet uit de lucht vallen. "Ik heb thuis een aquarium met acht roggen. Mijn plan is om deze rog te vangen, mee naar huis te nemen en 'm weer op te lappen." Veel kans om te overleven in de sloot heeft de vis niet. Voedsel is er voldoende, zegt Van der Bijl. "Hij leeft van kreeftjes, kleine visjes en schaaldieren. Die zitten er wel. Het is de temperatuur die 'm uiteindelijk de das omdoet. Een pijlstaartrog komt van nature voor in de Amazone in Zuid-Amerika. Daar leven ze in warm water van 28 graden. Slootwater is een stuk kouder. Een aantal dagen houdt -ie het nog wel uit, maar als de temperatuur daalt is het snel gedaan met 'm."

De rog ziet er sierlijk uit maar kan bij aanraking gemeen steken. Van der Bijl adviseert mensen dan ook de vis te laten zwemmen. "Raak 'm in ieder geval niet en ga ook zeker niet proberen de rog te vangen." Inmiddels is de rog een ware publiekstrekker. Al de hele week lopen er nieuwsgierige dorpelingen rond de sloot, in de hoop in glimp op te vangen van de bijzondere vis.

Verboden
Het is de vraag hoe de rog in de sloot terecht is gekomen. Bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bestaat het vermoeden dat iemand een vijver of aquarium heeft geleegd in de sloot. 'Wettelijk is het verboden om dieren uit te zetten in de natuur', schrijft het waterschap in een verklaring. 'Dieren die niet van nature hier voorkomen (exoten), kunnen overlast en schade veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat ze ziekten of schimmels verspreiden, of inheemse dieren en planten eten. Zo kunnen ze een risico vormen voor de biodiversiteit, waterkwaliteit en de waterveiligheid.'

Het hoogheemraadschap heeft een specialist ingeschakeld om de rog te vangen en over te brengen naar een geschikte opvanglocatie. Net als Van der Bijl is het ook deze specialist nog niet gelukt om het dier in de netten te lokken.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden