• Stalletje langs de weg waar je zelf groenten kunt halen.
• Stalletje langs de weg waar je zelf groenten kunt halen. Foto: aangeleverd

Nominatie voor 'Fietsen voor m'n eten'

Algemeen 650 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • 'Fietsen voor m'n eten', een online platform gericht op het per fiets kopen van eten bij lokale producenten, is genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs. Tot blijdschap van Arike Mijnlieff.

De voedingsdeskundige uit Lekkerkerk is nauw betrokken bij de regiopagina voor de Krimpenerwaard die een jaar geleden is toegevoegd aan het platform. Op deze pagina staat een interactieve kaart met adressen van lokale producenten. Mijnlieff ontwikkelde eerder namens Proef de Krimpenerwaard een 'foodkaart' voor fietsers. "Het platform draaide al even in het Westland en was daar heel succesvol. Ik ben aangehaakt bij het initiatief, dit omdat je de foodkaart en het platform heel mooi in elkaar kon schuiven."

Dat lokaal geproduceerd voedsel aan populariteit wint, snapt Mijnlieff wel. "De korte keten is al jaren in opmars. Mensen gaan tegenwoordig veel bewuster om met hun voedsel. Eet ik gezond? Waar komen de producten vandaan? En zijn ze met respect voor de natuur gekweekt of geteeld? Een lokale producent kan je vaak wel antwoord geven op al deze vragen. In een supermarkt is dat een stuk moeilijker."

Kortere voedselketen
Mede door de coronacrisis is de verkoop van streekproducten flink gestegen. Ook in de Krimpenerwaard waar Rechtstreex een groeiend aantal klanten aan zich weet te binden. Mijnlieff is daar blij mee. "Je steunt daarmee niet alleen lokale producenten, maar bouwt tevens mee aan een kortere voedselketen. Je eten hoeft immers niet uit een ver buitenland te komen. Minder voedselkilometers betekent ook een stuk minder verpakkingsmateriaal. En op de fiets ben je natuurlijk lekker in beweging!"

'Fietsen voor m'n eten' is één van de drie innovatieve ideeën die is genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs. Op het Nationaal Fietscongres van 3 september mag elke genomineerde zich met een korte video presenteren. De (digitale) bezoekers van het congres kiezen daarna welke inzending de Innovatieprijs 2020 mag ontvangen. De hoofdprijs is een cheque van 10.000 euro waarmee het initiatief verder door kan worden ontwikkeld.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden