• De zonnepanelen op dak bij Ravensteijn.
• De zonnepanelen op dak bij Ravensteijn.

Eerste project ‘Zonnecollectief’ op bedrijventerrein De Copen

Algemeen 537 keer gelezen

LOPIK • Bij Ravensteijn Infra & Telecom zijn donderdag de (130) zonnepanelen op dak officieel opgeleverd. Het is daarmee het eerste bedrijf op De Copen dat de handen ineen geslagen heeft met Zonnecollectief Lopikerwaard. 

“We hopen uiteraard dat vele bedrijven dit voorbeeld volgen”, zegt voorzitter Dick Nederend.

Hele stap
Het voordeel van het inschakelen van Zonnecollectief Lopikerwaard, een initiatief van stichting Duurzaam Lopikerwaard, is volgens Nederend dat deze organisatie alle kennis in huis heeft en veel werk uit handen neemt.

“We begrijpen dat het voor bedrijven een hele stap en investering is om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Wij werken samen met het onafhankelijke adviesbureau Soft Energy, dat de specialisten in huis heeft om mee te denken. In samenwerking met de Rabobank kan -onder voorwaarden- gratis een bijpassende businesscase worden opgesteld. Ik denk dat dit voor veel bedrijven op de De Copen interessant kan zijn.”

Vragen
Vragen die meespelen, zijn: wordt het dak voor eigen verbruik benut of wordt het beschikbaar gesteld voor energielevering aan het net? Wordt er zelf geïnvesteerd, financiering aangetrokken of gekozen voor een lease-optie? Welke subsidies en fiscale voordelen zijn toepasbaar? En, niet onbelangrijk, gaat de (ver)huurder akkoord en onder welke voorwaarden?

Nederend: “De gemiddelde dak-eigenaar zal niet de kennis of tijd hebben om al deze opties af te wegen. Bij het inschakelen van Zonnecollectief Lopikerwaard krijgen zij een zonadvies op maat, waarin verschillende projectrichtingen worden uitgewerkt. Als de ondernemer enthousiast is en verder wil met de realisatie kan hij een vrijblijvende aanbieding krijgen van lokale installateur SolarProf.”

Bedrijventerrein De Copen heeft volgens Nederend meer dan 200 bedrijven en ruim 100.000 m² aan dakoppervlak. “Als al deze bedrijven zich zouden aansluiten bij het collectief, dan kunnen er in totaal 40.000 zonnepanelen worden geplaatst.” 

Ravensteijn
De voorzitter over het ‘zonnedak’ bij Ravensteijn, aan de Handelsweg: “Met dit systeem wordt per jaar ongeveer 37.000 kWh opgewekt. Hiermee heeft Ravensteijn de gehele energieconsumptie verduurzaamd én wordt jaarlijks 17 ton CO2-uitstoot voorkomen. Omdat het een locatie met een kleinverbruikersaansluiting betreft, kan de subsidieregeling salderen toegepast worden. Het systeem verdient zichzelf daarom binnen zes jaar terug. Naar verwachting zullen de panelen meer dan 25 jaar zonne-energie blijven produceren.”

De Copen is het eerste bedrijventerrein waarop het Zonnecollectief zijn pijlen richt, vervolgens komen de andere bedrijventerreinen in het werkgebied –Oudewater, Montfoort, IJsselstein en Lopik- aan de beurt. 

“We hopen dat het net als de agrarische stallen, wat ons vorige project was, een succes wordt. Inmiddels hebben vijftien agrariërs zonnepanelen op de staldaken geplaatst, anderen denken er nog over na. Ook hebben we de focus gericht op openbare gebouwen en scholen. Stap voor stap gaan we verder in de verduurzaming van de Lopikerwaard.”

Meer informatie: www.duurzaamlopikerwaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden