Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Somber financieel perspectief voor Krimpen

Algemeen 388 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel moet de komende jaren de broekriem flink aanhalen om het huishoudboekje op orde te krijgen.

De jaarrekening van 2019 laat een fors tekort zien van 2,2 miljoen euro. En ook voor dit jaar ziet het er evenmin rooskleurig uit. Het wordt voor het nieuwe college een hels karwei om de uitgaven en inkomsten meer in evenwicht te krijgen. De tekorten zitten vooral in het sociaal domein: de Wmo en jeugdzorg. Er is al vele malen een beroep gedaan op de algemene reserve, maar daar is de bodem ook al van in zicht. Krimpen moet alle zeilen bijzetten om het tij te keren.

Wmo-abonnementstarief
Eén van de oorzaken van de tekorten is de regeling rond het Wmo-abonnementstarief. Dat is een vast tarief dat Wmo-cliënten betalen voor de eigen bijdragen aan voorzieningen. Sinds de invoering van het abonnementstarief in 2019 is het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp enorm toegenomen. Als het aan de nieuwe wethouder Hugo van der Wal ligt, gaat er snel een streep door de regeling. Ook de kosten voor de jeugdhulp lopen al jaren op. Voor Krimpen aan den IJssel, dat deelneemt aan een gemeenschappelijke regeling met andere gemeenten in het Rijnmond-gebied, blijkt het lastig om grip te krijgen op die kosten.

De nieuwe wethouder financiën Wubbo Tempel erkende donderdag tijdens de behandeling van de kadernota dat Krimpen in een lastige financiële positie verkeert. Inwoners gaan daar ook zeker wat van merken. Een verhoging van de afvalstoffen- en rioolheffing is onvermijdelijk om een sluitende begroting te realiseren. Ook een verhoging van de ozb wordt niet uitgesloten. Aan voorzieningen als het zwembad, de kinderboerderij en bibliotheek mag niet gemorreld worden, vindt een meerderheid van de raad. 

Spaarpot
Er is volgens Tempel wel een lichtpuntje. Krimpen beschikt namelijk over een spaarpot die andere gemeenten niet hebben: de ruim 27 miljoen euro die binnenkomt na de verkoop van de aandelen Eneco. "Dat maakt ons lijden iets dragelijker." Afgesproken is dat zo'n 7 miljoen van de opbrengst naar het weerstandsvermogen vloeit. Een werkgroep gaat bespreken wat er met de rest van het geld gebeurt.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden