• Bas Belder tijdens één van zijn tochten.
• Bas Belder tijdens één van zijn tochten. Foto: Pieter Stolk

Bas gaat duizend kilometer in vijf dagen fietsen voor de Hartstichting

Algemeen 937 keer gelezen

BERKENWOUDE • Perkouwenaar Bas Belder (20) doet in september mee aan ‘Tough 1000’. Dit is een fietstocht van ruim duizend kilometer om geld op te halen voor de Hartstichting. 

De tocht duurt vijf dagen en voert door vijf landen. Overnacht wordt er in tenten op een kampeerterrein. “Op 9 september beginnen we in Limburg, waarna we door België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk fietsen om vervolgens weer in Nederland te eindigen”, vertelt Bas, student Econometrie aan de Erasmus Universiteit.

De inwoner van Berkenwoude is een fanatiek fietser en maakt veel lange trainingstochten om zich optimaal voor te bereiden. “De afstand zal niet nieuw zijn, maar 'Tough 1000' bevat elementen die ik niet kan nabootsen in onze weidse polder”, zegt Bas. “Een groot gedeelte van de route is onverhard en bevat veel steile klimmen. Dat kom ik tijdens mijn trainingsrondjes vanuit huis natuurlijk niet tegen.”

Fruitrepen
Naast de fysieke uitdaging, is de tocht vooral mentaal zwaar. “Per dag zal ik ongeveer tien uur op de fiets doorbrengen en drie keer meer calorieën verbranden dan normaal. Om deze aan te vullen, moet ik iedere dag heel veel eten.”

Bas weet uit ervaring dat dit moeite kost. “In juni fietste ik als training binnen 24 uur meer dan 500 kilometer door Nederland. Het lukte me om de hele dag door suikers binnen te krijgen. Aan het einde van de dag waren alle 30 fruitrepen die ik bij me had op. Maar dat ging met flinke tegenzin...”

De Hartstichting heeft voor Bas een persoonlijke betekenis. “Aan het begin van dit jaar kwam ik van dichtbij in aanraking met de Hartstichting. De stichting verstrekte informatie nadat een familielid werd getroffen door een hartinfarct met gelukkig een goede afloop. Het belangrijke werk van de Hartstichting is de drijfveer voor mijn besluit om mee te doen.”

Iedere deelnemer haalt minstens 1.000 euro op: één euro voor iedere kilometer. De volledige opbrengst gaat naar onderzoek, voorlichting en preventie van hart- en vaatziekten. 

“Als fietser weet ik als geen ander hoe belangrijk een gezond hart is. Ik hoop daarom dat veel mensen mijn actie steunen met een gift”, besluit Bas zijn verhaal. 

Meer informatie: http://www.tough1000.cc/bas-belder

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 11 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 13 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden