Afbeelding

Lopik in financieel zwaar weer

Algemeen 3.783 keer gelezen

LOPIK • De voorjaarsnota van de gemeente Lopik laat een tekort zien van 1.191.168 euro. Dit komt vooral door overschrijdingen in het sociaal domein en dan met name de jeugdzorg.

Wethouder Johan van Everdingen hierover in de (online) commissievergadering, dinsdagavond: “Dit is geen incident meer, hier moeten we wat mee. Jaar op jaar worden we geconfronteerd met -forse- overschrijdingen in het sociaal domein. Als dit zo doorgaat gaan we door alle reserves heen."

Bezuinigingen zijn niet langer uit te sluiten, oordeelde de wethouder: "Ook omdat we structureel te weinig geld vanuit het Rijk krijgen om in de uitgaven te voorzien.” 

Reserve
Lopik komt in het sociaal domein -alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd-, al enkele jaren circa 5 ton per jaar tekort ten opzichte van de uitkering van het Rijk, zo is berekend, met daarnaast nog eens extra overschrijdingen. Dit gat wordt nu gedekt door de algemene en weerstandsreserve aan te spreken. “Het tekort groeit echter ieder jaar door”, aldus Van Everdingen.

Rik Dekker (PvdA) deed de suggestie om een rekenkameronderzoek vanuit de gemeenteraad in te stellen. “Een onafhankelijke partij kan dan naar deze situatie kijken.” Het voorstel werd omarmd door Arie Schep (SGP), waar andere partijen vreesden dat dit proces te lang gaat duren. Zij maanden tot spoed.

Coronacrisis
Politiek Lopik zit aanstaande dinsdag sowieso weer achter de computer/tablet om in te loggen op een digitale vergadering. Want ook de coronacrisis laat zich financieel voelen.

‘Dit vraagt om een integrale aanpak en om keuzes’, stelt het college. ‘Beoogd effect is om een plan van aanpak te maken dat de raad de mogelijkheid geeft om te sturen dan wel bij te sturen’. 

De vergadering begint om 20.00 uur en is te volgen via Youtube. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden