• Hoog water nabij de haven van Ouderkerk aan den IJssel.
• Hoog water nabij de haven van Ouderkerk aan den IJssel.

Bewoners buitendijkse huizen langs IJssel verenigen zich in belangengroep

Algemeen 955 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Bewoners langs de IJsseldijk die buitendijks wonen, kampen steeds vaker met wateroverlast. Ze hebben zich nu verenigd in een belangengroep.

Elk jaar schiet het water in de Hollandsche IJssel tijdens het stormseizoen wel een paar keer omhoog. Maar dit jaar was het volgens Karel Engel, die aan de Dorpsstraat tegenover de kerk in Ouderkerk aan den IJssel woont, wel heel extreem. "In februari stond de straat voor ons huis en de kelder elk weekend wel vol water."

Toch zal hij met name 9 december 2019 niet snel vergeten. "Zelfs mensen die al tientallen jaren langs de rivier wonen hadden nog nooit zo'n hoge waterstand meegemaakt. Velen liepen schade op, van ondergelopen kelders en tuinen tot auto's die total loss afgevoerd moesten worden omdat er een halve meter water in had gestaan. Als je langs een dijk woont, moet je rekening houden met wateroverlast. Een beetje overlast is niet erg, maar dit ging te ver."

Overleg
Alle ellende met het hoge water was voor bewoners langs de IJssel aanleiding om de koppen bij elkaar te steken. "Op 9 maart hebben we tijdens een bijeenkomst in Gouderak besloten een belangengroep op te richten: BewonersBelangen Hollandsche IJssel Buitendijks", zegt Engel. "Het is beslist geen actiegroep. We willen als bewoners in overleg treden met overheden als de gemeente Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat. Dat zijn immers de partijen die iets kunnen doen aan de huidige situatie."

Een oorzaak voor de toegenomen wateroverlast is moeilijk te geven. Vele factoren spelen volgens Engel een rol. "Wij denken dat het peil door opwaaiing en smalle stukken rivier plaatselijk veel hoger komt. Daarin bestaat echter geen inzicht, omdat Rijkswaterstaat alleen bij de Haastrechtse Brug in Gouda en de ter hoogte van de Algerakering bij Krimpen aan den IJssel metingen verricht."

Die kering moet volgens het Waterakkoord dicht bij een waterpeil van 2,25 meter boven NAP. Engel: "In de praktijk sluit Rijkswaterstaat de kering bij 2,15 meter boven NAP, maar veel beter zou zijn als de stuw bij 2,00 meter boven NAP naar beneden gaat. Dat is pas geleden nog gebeurd waardoor de wateroverlast voor ons als bewoners een stuk minder ernstig was."

Andere gemeenten
Het college van de gemeente Krimpenerwaard heeft al contact opgenomen met Rijkswaterstaat. Iets waar Engel blij mee is, "maar het probleem treedt ook op in andere gemeenten die aan de Hollandsche IJssel liggen. Tijdens de bijeenkomst waren er ook mensen uit Capelle, Zuidplas en Krimpen aanwezig. " Engel hoopt dat Rijkswaterstaat het in 2005 gesloten Waterakkoord wil herzien. Tevens zouden er meerdere meetpunten tussen Krimpen en Gouda moeten komen. "Dan heb je meer inzicht in hoe de rivier zich gedraagt."

Aanwonenden die zich bij het initiatief willen aansluiten, kunnen een e-mail sturen naar: bbHollandscheIJsselbuitendijks@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden