• Ruben van Rumpt met één van zijn creaties.
• Ruben van Rumpt met één van zijn creaties. Foto: Geurt Mouthaan

Uurwerk-tekeningen van Vakschoolleerling Ruben gaan de hele wereld over

Algemeen 2.514 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De uurwerk-tekeningen van Vakschoolleerling Ruben van Rumpt gaan de hele wereld over; een portret van Willem-Alexander overhandigde hij laatst aan de koning zelf. Een kennismaking.

Met social media is de wereld een dorp. In één van de vele winkels in dit dorp functioneert Instagram voor Ruben van Rumpt als zijn digitale etalage. Met succes. Een juwelier uit Noord-Ierland bestelde al vijf tekeningen van horloges bij de Vakschool-student.

Frederique Constant
In het voorjaar van vorig jaar volgde nog een bijzondere opdracht, deze keer uit Zwitserland. Het prestigieuze horlogemerk Frederique Constant klopte bij de jonge ondernemer aan. "Ze bleken onder de indruk te zijn van mijn tekeningen en vroegen me om schetsen te maken voor een museum dat ze wilden gaan bouwen. Die heb ik gemaakt en vervolgens kreeg ik de opdracht."

Dat was al goed nieuws, maar de bijzondere manier van betalen voor de tekeningen zorgde voor de slagroom op de chocomel. "Ik vroeg 1.000 euro per tekening. Zij deden een tegenbod: 1.500 euro en een horloge van 3.000 euro, dat ik zelf uit mocht zoeken. Uiteindelijk vond ik er één van 3.700 euro. Dat heb ik voorgesteld en daar gingen ze mee akkoord."

Het resultaat: een chique horloge rond de pols van Ruben. "Ik ben er echt superblij mee", lacht hij. "Al ben ik eerlijk gezegd nog steeds wel een beetje bang om het te dragen. Je wilt natuurlijk niet dat-ie beschadigd raakt."

De voorliefde voor horloges heeft Ruben niet voor niets. Op de vakschool in Schoonhoven zit hij in het derde jaar van de opleiding tot uurwerktechnicus. Via de school kwam ook de koning op zijn pad.

"Ze wisten dat Willem-Alexander zou komen en kwamen bij mij terecht voor een origineel cadeau. Eerder had ik namelijk al meerdere portretten gemaakt, samengesteld uit tekst. Met die opdracht ben ik aan de slag gegaan. Vooral de baard van de koning was een uitdaging: ik had nog nooit een baard gedaan en het was dus even puzzelen hoe ik die vorm moest geven."

Het resultaat mocht hij samen met koning Willem-Alexander afgelopen maand onthullen, toen de Vakschool het koninklijk bezoek ontving. "Ik werd pas op het podium zelf zenuwachtig. Zoveel mensen die naar je staan te kijken, de koning die erbij staat. Het moment met Willem-Alexander zelf was heel kort. We onthulden het doek, wisselden kort even wat woorden en toen moest hij alweer verder. Maar het was een heel mooie ervaring. Zeker omdat de koning de tekening van tevoren had goedgekeurd. Dat voelt als een mooi compliment."

Tekenles
Tekenen doet Ruben al vanaf zijn twaalfde. Behoorlijk fanatiek: de lat legt hij bij iedere tekening weer een stukje hoger. Zijn talent viel anderen ook op en gaandeweg druppelden de eerste opdrachten binnen. Portretten, auto's en andere onderwerpen legde hij vast, maar het tekenen van horloges kwam steeds meer centraal te staan. Op een gegeven moment besloot hij er een eigen onderneming van te maken. Bijzonder is trouwens dat hij zijn huidige niveau op eigen kracht haalde. "Ik heb nooit tekenles gehad, heb alles mezelf aangeleerd. Hoe ik dat deed? Vooral heel veel uren maken. Ik heb een grote stapel schetsen en probeersels."

Online is Instagram (@rubenvanrdrawings) zijn podium. Desondanks is het maken van tekeningen niet zijn eerste keuze om het dagelijks brood mee te gaan verdienen. Uurwerktechnicus, dat is zijn voorland.

"Het tekenen wil ik er als hobby bij blijven doen", stelt hij. "Als je een uurtarief van 10, 15 euro aan een tekening hangt, schrikt dat veel mensen af. Ze realiseren zich niet dat er tientallen uren werk in zitten."

Al laat hij alle opties open, zeker gezien de opdrachten die hij al heeft binnengehaald. "Mocht het zo goed lopen dat ik een goede prijs voor mijn tekeningen kan vragen, dan kan ik altijd nog besluiten om die kant op te gaan. Maar voorlopig wil ik mijn opleiding afronden en als uurwerktechnicus aan de slag gaan."

Geurt Mouthaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 11 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 13 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden