• Thor wist een nederlaag bij Dosko maar net af te wenden.
• Thor wist een nederlaag bij Dosko maar net af te wenden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Thor ontsnapt in derby bij Dosko

Algemeen 577 keer gelezen

STOLWIJK/BERGAMBACHT • Dosko had voor het eerst 'angstgegner' Thor kunnen verslaan, maar de Stolkse volleyballers haperden op het beslissende moment. De zege ging naar de bezoekers: 2-3.

Dosko-Thor is niet zomaar een streekderby. De spelers kennen elkaar van haver tot gort. De onderlinge verhoudingen zijn buiten het veld prima, maar eenmaal binnen de lijnen telt alleen de overwinning en is er fanatisme van beide kanten.

Dat was goed te zien in De Stolp, waar Dosko aanvankelijk boven het rammelende Thor uitsteeg. De formatie van trainer/coach Tristan Keijzer was gedreven en speelde onder aanvoering van spelverdeler Frank Monster een prima eerste set. Vrijwel alles lukte bij Dosko, terwijl Thor wanhopig zocht naar een passend antwoord.

De supporters van de thuisclub steunden hun team met trommels en toeters. "We raakten in een flow", vond Keijzer. "Zo had ik mijn ploeg nog niet gezien dit seizoen."

Thor kon er niets tegen in brengen. De pass kwam zelden aan het net, waardoor Tony Blonk flink moest improviseren. "Ik was zelf ook niet in vorm. Het was trekken en sleuren. Het lukte ons pas diep in de tweede set om het normale wedstrijdritme te pakken te krijgen."

Toen had Dosko al toegeslagen met 25-14 en stond de thuisclub in de tweede set met 19-10 voor. Er dreigde een afgang voor Thor, maar net toen de Bergambachtse volleyballers leken te bezwijken, kwam er een kentering in de wedstrijd. Dosko raakte opeens het spoor bijster en zag Thor punt voort punt dichterbij komen. "Ik kreeg de boel niet meer aan de praat", mopperde Frank Monster na afloop. "Je zag de wedstrijd kantelen."

Monster werd vervangen door Friso van den Heuvel, die technisch veel in zijn mars heeft, maar blokkerend werd opgezocht door de tegenstander. Thor speelde zeker niet groots, maar was doortastender. Na een fel gevecht om de punten werd het 24-26 en was een directe nederlaag afgewend. Het was opmerkelijk dat Thor in de derde set niet doordrukte, want Dosko slaagde er niet in het gedreven spel uit de eerste set te evenaren. In de beslissende fase maakte Thor enkele missers en eindigde de set na een knullige opstellingsfout in 25-23.

Dat werd rechtgetrokken in de vierde set. Dosko maakte er een potje van en was niet bestand tegen de aanvalskracht van Thor. In een mum van tijd stond 10-25 op het scoreformulier. Het enige voordeel van het snelle verlies was dat Dosko nauwelijks kracht had verspeeld en in de vijfde set gas kon geven.

Thor was weliswaar aan de winnende hand, maar kon geen moment verslappen. Bij 10-14 richtte Dosko zich nog een keer op. Thor schrok even van de oprisping. Een time-out van coach Willem-Jan van Yperen nam evenwel de onrust weg. Met 13-15 ging de winst naar Bergambacht.