• Wijna Speksnijder en Lenie van der Wal van l'Espérance.
• Wijna Speksnijder en Lenie van der Wal van l'Espérance. Foto: Floris Bakker

l'Espérance stopt er na 127 jaar mee

Algemeen 1.052 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Christelijk gemengde zangvereniging l'Espérance houdt op te bestaan. Het najaarsconcert van 23 november is tevens het afscheidsconcert.

Het koor bestaat maar liefst 127 jaar en is daarmee nog altijd de oudste vereniging van Krimpen aan den IJssel. De vergrijzing heeft echter keihard toegeslagen. "We kúnnen wel doorgaan", zegt secretaris Lenie van der Wal. "Probleem is dan dat je als koor te kwetsbaar wordt. Je moet onder meer met steeds minder leden de huur van de repetitieruimte opbrengen. En ook het geven van concerten is duur. In het bestuur hebben we daar uitgebreid over gesproken. De vraag was: gaan we door of stoppen we met een mooi concert? Uiteindelijk hebben we voor het laatste gekozen. "

Familie
Hoewel de leden begrip konden opbrengen voor het besluit, doet het bij velen pijn. Bestuurslid Wijna Speksnijder, zelf 33 jaar lid, snapt dat wel. "l' Espérance is een hecht koor waar sommige leden al meer dan zestig jaar aan zijn verbonden. Het is één grote familie, we delen lief en leed met elkaar. Dat het na de 23ste over is, is zó onwerkelijk. Ik verwacht dat er wel wat traantjes gaan vloeien tijdens het concert."

Van der Wal bladert door fotoboeken met daarin zwart-wit foto's uit lang vervlogen tijden. "Kijk, dit is de allereerste foto van ons koor, ik schat uit begin 1900. Toen heette het koor nog Op Hoop van Zegen. Later is de naam van het koor gewijzigd in l'Espérance, de Franse naam voor hoop. Wanneer precies is onbekend."

Kultuurkamer
l'Espérance deed vanaf 1910 mee aan allerlei concoursen: zangwedstrijden waar honderden mensen op afkwamen. In de Tweede Wereldoorlog leek er plots een einde te komen aan l'Espérance toen het bestuur weigerde lid te worden van de door de Duitsers ingestelde Kultuurkamer. Het koor moest daarom worden ontbonden, maar vanaf 1944 kwamen leden toch weer stiekem bij elkaar in de bovenzaal van de christelijke school, om met elkaar te zingen.

In dat jaar trad ook dirigent Wim Koen aan. Onder zijn leiding groeide het koor qua niveau en qua aantal zingende leden. l'Espérance bracht ook platen uit en was regelmatig te zien en te horen op radio en tv. In 1992, tijdens de viering van het 100-jarig bestaan, ontving het koor - vanaf mei 1990 onder leiding van dirigent Wim Madderom - de koninklijke erepenning.

In de jaren erna bleef het koor erg actief. Er werden koorreizen georganiseerd naar het buitenland en met benefietconcerten voor de slachtoffers van de tsunami in Azië (2005) en aardbeving op Haïti (2010) wist l'Espérance duizenden euro's op te halen. Toch kon de terugloop van leden niet worden gestopt. "Jonge mensen hebben het druk, het ontbreekt ze simpelweg aan tijd om wekelijks te repeteren," denkt Speksnijder. "Daar komt nog bij dat ons repertoire best lastig is om onder de knie te krijgen."

Zondagdiensten
Het koor zal na het najaarsconcert niet helemaal uit elkaar vallen. Een klein groepje van zo'n vijftien leden blijft de zondagdiensten ondersteunen in het Capelse zorgcentrum Rijckehove. Van der Wal: "De bewoners genieten er enorm van. Daar gaan we dus mee door." Het najaarsconcert op zaterdag 23 november begint in de IJsseldijkkerk om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden