Afbeelding

Oppositie stemt tegen begroting Krimpen aan den IJssel

Algemeen 586 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De voltallige Krimpense oppositie heeft donderdagavond tegen de begroting gestemd. De partijen vinden dat het college onaanvaardbare risico's neemt.

Krimpen aan den IJssel moet de komende jaren de broekriem flink aantrekken om de oplopende tekorten op te kunnen vangen. Dat doet het college door te bezuinigen op de jeugdhulp en het sociaal domein, terwijl de lasten fors worden verhoogd. Adriaan van Beek (SGP) stelt dat inwoners zo'n 77 euro per jaar extra kwijt zijn aan afvalstoffen- en rioolheffing. Dat daar een verlaging van de onroerende zaakbelasting (ozb) tegenover staat, noemde hij een doekje voor het bloeden. "Die verlaging komt vooral ten goede aan de groep huiseigenaren. Het gaat aan huurders voorbij."

Wethouder financiën Arjan Neeleman verklaarde dat huurders 'wel degelijk' profiteren van de ozb-verlaging. "Bovendien is het niet zo dat elke woningeigenaar rijk is."

Pijn
Reinier Cornet (ChristenUnie) kon hij niet overtuigen. "Deze ozb-verlaging is vooral goed nieuws voor bewoners van Lansingh-Zuid en de Lepelaarssingel. En de lastenverzwaring gaat met name mensen pijn doen die het al lastig hebben."

Iets waar de PvdA het mee eens is. Zo moeten gezinnen fors meer betalen voor het ophalen en verwerken van afval, dit terwijl de containers regelmatig niet werken. Raadslid Coen Derickx vond dat Cyclus eerst de dienstverlening op orde moet krijgen. "Pas daarna kunnen wij naar een eerlijke herverdeling van de gestegen kosten gaan kijken."

Verschillende fracties uitten kritiek op de voorgestelde bezuinigingen (van zo'n 750.000 euro) op het sociaal domein. Volgens Derickx rekent het college zich rijk, zonder dat er daarvoor een onderbouwd plan klaarligt. De SGP noemde de ingeboekte bezuinigingen 'boterzacht'. Van Beek: "Neem de 250.000 euro op jeugdhulp, een open einde-regeling. Je kunt als gemeente dus niet weigeren als er een hulpvraag binnenkomt. Bezuinigen op deze kosten is lastig."

Wethouder Kirsten Jaarsma bevestigde dat jeugdhulp, die regionaal wordt ingekocht, zwaar op de begroting drukt. Toch verwacht ze veel van het verbeterplan dat er ligt. Jaarsma gaat op 18 november ook meedoen aan een landelijke actie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die heeft wethouders in heel Nederland opgeroepen om deze dag naar Den Haag te komen, om het Rijk te bewegen meer geld uit te trekken voor de financiering van de jeugdzorg.

Consequentie
Het voorstel om 500.000 euro te bezuinigen door langdurig werklozen aan een baan te helpen kon eveneens op weinig steun rekenen bij de oppositie. Van Beek wilde weten welke consequentie wethouder Anthon Timm verbindt mocht het niet lukken een half miljoen te besparen. Die liet zich niet uit de tent lokken. "Laten we wachten tot 2022, dan zijn er weer verkiezingen."

Hij erkende dat de ambitie fors is. Toch vindt hij het financiële aspect niet eens het belangrijkste argument om door te zetten. "Het is veel belangrijker dat deze mensen weer meedoen in de maatschappij."

In tegenstelling tot de oppositie konden de coalitiepartijen zich in grote lijnen vinden in de bezuinigingsvoorstellen. Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, VVD en D66 wilden dan ook niet 'meebewegen' om de lastenverzwaringen te verzachten. Larry Köster (D66) wees de oppositie erop dat meer dan de helft van de gemeentelijke uitgaven naar het sociaal domein gaan. "Ik ben ervan overtuigd dat we geld kunnen besparen door slimmer en efficiënter te werken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden