• Overzichtsfoto van de nieuwe situatie 'Buiten de Veerpoort'.
• Overzichtsfoto van de nieuwe situatie 'Buiten de Veerpoort'. Foto: Robert van der Hek

Reactie gemeente: 'Buiten de Veerpoort is nog niet klaar'

Algemeen 1.995 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De gemeente Krimpenerwaard stelt dat inwoners te vroeg reageren op de herinrichting van Buiten de Veerpoort.

Er wordt veel gemord over de aanpak van het gebied Buiten de Veerpoort. Veel Schoonhovenaren zien op het veer niets terug van de beloofde 'historische uitstraling'. Het leidt tot diverse discussies op de sociale media. Menigeen zet vraagtekens bij de bedoeling van de gemeentelijke ingrepen.

Historicus Leen Ouweneel laat zich ontvallen dat de plannenmakers de lokale deskundigen bij de Historische Vereniging Schoonhoven en de Archeologische Werkgroep hebben genegeerd. "Eerdere beloftes zijn niet nagekomen. Zo zou de structuur van de stadswallen en bastions zichtbaar worden. Het ging in het ambitiedocument om de beleefbaarheid van de historie, waarbij enthousiaste burgers betrokken zouden worden. Duurzaamheid en groen in de openbare ruimte kregen prioriteit om wateroverlast en hittestress te beteugelen. Ik zie daar niets van terug."

Tegenslagen
Hoewel wethouder Ria Boere en projectleider Leendert Knopper op vakantie zijn, probeert de ambtelijke organisatie van de gemeente Krimpenerwaard de aanzwellende kritiek te weerleggen. Op directe vragen zal het gemeentebestuur in een later stadium antwoord geven.

"Liever hadden we gezien dat alles in één keer af zou zijn. Door tegenslagen bij de levering van de plantenbakken, de bouwvakantie en mogelijke aanpassingen aan de constructie van de beoogde betonnen trap langs de Lek, is de planning uitgelopen", stelt een woordvoerster.

Er komen volgens haar op diverse plaatsen groenstroken. "Deze worden in het najaar ingezaaid en ingeplant. Ook de sokkel van Olivier van Noort komt weer rondom in het groen te staan. Vanwege het bestratingswerk zijn nog niet alle bankjes geplaatst bij de Lek. De bloemtorens maken straks plaats voor fraaie bloembakken. Het meeste bestratingswerk is uitgevoerd. Het enigszins verlaagde plein is bedoeld voor kleinschalige evenementen."

Bloemtorens
Omdat er toch nog geparkeerd werd tussen de bloembakken zijn er extra bloemtorens geplaatst. "Agenten en Boa's delen voorlopig waarschuwingskaarten uit. Naar verloop van tijd worden parkeerboetes opgelegd. Net als in het centrum van Schoonhoven mag alleen in de P-vakken worden geparkeerd. Voor langparkeerders zijn twee grote parkeerplaatsen aangelegd. Door een nieuw verkeersplan en bijbehorende verwijsborden worden bezoekers hier attent op gemaakt. Er is voor voetgangers vanaf deze nieuwe parkeerplaats een ruim voetpad aangelegd in de richting van de Veerpoort."

De gemeente wijst nog eens op de noodzaak van de ingrijpende opknapbeurt. "Buiten de Veerpoort was rommelig en maakte een versleten indruk. Het was zeker geen visitekaartje. Na diverse inloopbijeenkomsten en gesprekken met omwonenden, watersportvereniging De Zilvervloot, de ondernemers en de Historische Vereniging Schoonhoven is het plan aangepast en definitief vastgesteld."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden