• De oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard gaat er niet komen. Wel is er 90 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om de doorstroming op de Algeracorridor te verbeteren.
• De oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard gaat er niet komen. Wel is er 90 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om de doorstroming op de Algeracorridor te verbeteren. Foto: Rijkswaterstaat/Joop van Houdt

Wisselende reacties vanuit regio op 'brugbesluit'

Algemeen 2.171 keer gelezen

REGIO • Vanuit de regio zijn wisselende reacties gekomen op het besluit om een nieuwe oeververbinding in Rotterdam (tussen Kralingen en Feijenoord) aan te leggen.

Krimpen aan den IJssel vindt het jammer dat er een streep gaat door de verkenning van een verbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Tegelijkertijd is de gemeente blij met de erkenning door Rijk en provincie dat de problemen rond de Algeracorridor nu echt moeten worden opgelost.

Ook bij wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard overheerst de teleurstelling. "We hadden natuurlijk het liefst een keuze voor de verbinding Ridderkerk-Krimpenerwaard gezien. Toch zijn onze inspanningen niet voor niets geweest. Er is ook besloten dat er 90 miljoen euro beschikbaar komt voor een duurzame oplossing van de Algeracorridor. Daar ben ik heel blij mee." 

Boere geeft aan dat de gemeente Krimpenerwaard er samen met de partners in de regio en de provincie Zuid-Holland het maximale hebben uitgehaald. "We staan op de kaart, zowel landelijk als in de regio. Voor de economie was de extra oeververbinding echt de beste oplossing geweest. Een duurzame oplossing van de Algeracorridor samen met de verbetering van de doorstroming op de A16 is al een goede stap voorwaarts."

Gemiste kans
Evofenedex, de ondernemersvereniging die lobbyde voor de oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard, spreekt van een compromis voor burgers en bedrijven uit de hele regio. "Door ervoor te kiezen deze variant verder uit te werken, krijgt de regio helaas niet de bereikbaarheidsimpuls die het nodig heeft", aldus directeur Machiel van der Kuijl. "Een extra oeververbinding voor de Krimpenerwaard blijft nodig voor een robuuster netwerk. In geval van calamiteiten wil je een alternatief hebben. Dat is een gemiste kans voor de regio."

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap noemt de beslissing goed nieuws voor de natuur. Een brug zou de natuurbeleving op het net opgeknapte eiland De Zaag bij Krimpen aan de Lek namelijk ernstig aantasten. Ook de achterliggende polder, een belangrijk broedgebied voor verschillende soorten weidevogels, zou verloren gaan. "We halen met z'n allen opgelucht adem", zegt Ninouk Vermeer, regiohoofd veenweiden bij het Zuid-Hollands Landschap. "We hopen wel dat bij de binnenstedelijke verbinding (in Rotterdam, red.) wordt gekozen voor een tunnel zodat óók het stedelijk groen behouden blijft." 

Aan de andere kant van het water, bij Het Huys ten Donck in Ridderkerk, is de opluchting eveneens groot. Catharina Groeninx van Zoelen, bewoonster en directeur Stichting Het Huys ten Donck, waarschuwde eerder dat het ongerepte karakter van de buitenplaats verloren zou gaan met een brug en bijbehorende weg op enkele honderden meters afstand. Blijdschap overheerst dan ook. Om te vieren dat de oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard niet doorgaat, zijn het park, het Donckse bos en de Donckse velden op 21 juli voor iedereen vrij toegankelijk. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden