• Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard krijgt uitleg over een freesmachine.
• Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard krijgt uitleg over een freesmachine. Foto: wijntjesfotografie.nl

Scholen ontvangen 2,5 miljoen voor techniekonderwijs

Algemeen 836 keer gelezen

SCHOONHOVEN/LEKKERKERK/LOPIK • De vmbo-afdelingen van het Schoonhovens College en Gemini College uit Lekkerkerk ontvangen tussen 2020 en 2024 samen in totaal 2,5 miljoen euro van de overheid om hun techniekonderwijs te versterken.

Deze financiële impuls heeft tot doel de samenwerking tussen scholen, regionale opleidingscentra en bedrijven beter op elkaar af te stemmen. Daarbij horen stages, investeringen in moderne apparatuur, scholing van docenten en maatwerk tijdens de opleiding. Onderwijsminister Arie Slob wil daarmee vacatures bij bouwbedrijven, in de metaal- en installatiebranche vervullen. Deze sectoren vergrijzen snel en snakken naar nieuw bloed. Slob trekt ruim 100 miljoen uit voor het stimuleren van het beroepsonderwijs in Nederland. Het Schoonhovens College telt 117 leerlingen die technisch onderricht krijgen in de derde en vierde klas. Het Gemini College heeft 37 leerlingen voor het profiel Media, Vormgeving en ICT.

Om over de rijksbijdrage te kunnen beschikken hebben het Schoonhovens College en het Gemini College een uitgebreid regioplan opgesteld, dat de komende jaren dient als kompas. Het voornaamste doel is om leerlingen te motiveren hun opleiding op het mbo te vervolgen om hem of haar op de juiste werkplek te krijgen. Vestigingsdirecteur Leen Prins van het Schoonhovens College heeft inmiddels ervaring met gesubsidieerde overheidsprojecten. "Tussen 2007 en 2010 hebben we met 'De school naar buiten' diverse bedrijven bezocht, leermeesters geraadpleegd en lessen in de praktijk gehad. Dat heeft onze ogen geopend. Scholen en bedrijven zagen in dat ze elkaar nodig hadden. Het heeft ons veel opgeleverd, want we werken nu samen met ruim honderd regionale bedrijven."

Machines
De gemeenten Krimpenerwaard en Lopik steunen het intensieve project van harte. Ze willen nauw betrokken blijven bij de 'sprong voorwaarts'. Wethouder Jan Vente ziet met lede ogen aan dat er veel banen beschikbaar zijn, maar dat het aanbod opdroogt. "Jongeren met een diploma kunnen overal aan de slag. Modern techniekonderwijs zorgt voor een hoger niveau. Vente was onlangs te gast op het Schoonhovens College om de werking van nieuwe machines te aanschouwen. Zo werd het gebruik van een CNC-freesmachine uitgelegd door docent Ron Okhuyzen. "Dan zie je hoe een leerling door modern onderwijs grote stappen kan maken. Het gaat niet alleen om ambachtelijke vaardigheden, maar ook om programmeren, 3D-tekenen of installeren van een lasrobot. Daarom zie ik veel in de vervolgopleiding op het mbo. Het Gemini College is gestart met het profiel Media, Vormgeving en ICT. Dat zou een goede wisselwerking met scholieren van het Schoonhovens College kunnen opleveren."

Wethouder Johan van Everdingen van de gemeente Lopik hoopt dat jongeren vaker voor techniek zullen kiezen. "Lopikse bedrijven draaien als een tierelier en kunnen wel enige aanwas gebruiken. Talent mag daarom niet verloren gaan. Wie moeten straks de machines bedienen en apparaten installeren? Geef jongeren de ruimte om te ontdekken welke opleiding ze moeten volgen. Dan gaan ze ook met meer plezier naar school."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden