• Bert-Jan Ruissen, lijsttrekker namens de SGP.
• Bert-Jan Ruissen, lijsttrekker namens de SGP. Foto: Thierry Monasse

SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen: 'Europa moet pas op de plaats maken'

Algemeen 778 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bert-Jan Ruissen (47) uit Krimpen aan den IJssel verlaat na ruim twaalf jaar de Krimpense politiek om in Brussel aan de slag te gaan. Als lijsttrekker van de SGP maakt hij grote kans op een plek in het Europees Parlement. Een paar prikkelende vragen in aanloop naar de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei.

Even ingaan op de actualiteit. Uit onderzoek is gebleken dat de lijsttrekkers die meedoen aan de Europese verkiezingen vrijwel onbekend zijn. Hoe staat het met uw bekendheid?

"Ik werk hard aan mijn bekendheid en dat gaat prima. Het is ook de vraag wat je kunt verwachten van de Europese verkiezingen. Voor veel mensen leeft dit niet en dan is het ook heel begrijpelijk dat de mensen erachter ook minder in het oog springen. Tegelijk merk ik steeds vaker dat mensen mij herkennen als de nummer één van de SGP voor de Europese Parlementsverkiezingen."

U bent actief (geweest) in met name de Krimpense gemeenteraad. Is het niet een reuzestap om je dan als politicus opeens te moeten verdiepen in grote Europese onderwerpen?

"Dat valt wel mee denk ik. Ik ben 5 jaar beleidsmedewerker geweest bij onze fractie in het Europees Parlement. Ik ken het wereldje dus van binnenuit."

Landbouw is uw expertise. Voor een agrariër in de Krimpener- en Lopikerwaard lijkt Brussel zo ver weg, maar is dat ook zo?

"De EU heeft veel regelgeving op landbouwterrein. Natuurlijk geeft Nederland daar een eigen invulling aan, maar toch, de basis ligt in Brussel. Ik vind het daarom ontzettend belangrijk om mij dan ook in te zetten voor onze eigen landbouwsector in Brussel. In de laatste maanden heb ik heel veel agrariërs ontmoet en met hen gesproken. Dit wil ik blijven doen zodat ik weet waar onze landbouwsector het meest baat bij heeft, zodat ik weet waar de schoen wringt."

De regelgeving voor zowel de landbouw- als visserijsector is enorm. Moet daar wat u betreft iets aan gebeuren?

"Ja! Ik streef ernaar dat er minder beklemmende regelgeving komt zodat deze sectoren kunnen innoveren en ondernemen. Dit is essentieel om vooruit te gaan, om beter te worden en om in de toekomst ook voldoende goed voedsel te blijven produceren. De wereldbevolking groeit, dus de uitdaging is groot."

Onder consumenten en bedrijven is steeds meer aandacht voor dierenwelzijn. De groei van het aantal megastallen staat daar toch wat haaks op. Hoe staat u daar tegenover?

"In een grote stal kan het dierenwelzijn evengoed gewaarborgd zijn als in een kleine stal. Dat zie ik los van elkaar. Over het algemeen is het dierenwelzijn prima geregeld in de Nederland. De negatieve beelden die dierenactivisten verspreiden zijn zeer tendentieus en doen geen recht aan de werkelijke situatie."

U gaat voor een 'bescheiden' Europa. Wat bedoelt u daarmee? Europa heeft ons immers vrede en welvaart gebracht.

"Hiermee bedoel ik dat Europa pas op de plaats moet maken als het gaat over zaken die onze identiteit raken als Nederland. Wij willen geen superstaat. Wij zien niets in een Europees leger, Europese belastingen, Europees onderwijs en Europese zorg bijvoorbeeld. De Europese samenwerking moet beperkt blijven tot grensoverschrijdende onderwerpen zoals handel, milieu en migratie en klimaat."

De relatie met Israël is voor de SGP van oudsher belangrijk. Die moet worden verbeterd. Waarom is dat nodig? Is die relatie nu niet goed dan?

"De relatie tussen SGP en Israël hoeft niet zozeer verbeterd te worden. We hebben hier een goede relatie mee, daar heeft mijn voorganger Bas Belder wel voor gezorgd. Waar wij echter tegenaan lopen is de houding van de Europese Unie ten aanzien van Israël. De EU zet Israël vaak weg als een boeman terwijl zij opkomt voor de eigen rechten. Daarbij is het de enige democratie in een omgeving vol dictatuur. Ik vind dat we dat op de juiste waarde moeten schatten."

Als het om Israël gaat, gaat het vaak ook over het Israëlisch-Palestijns conflict. Onlangs laaide dit conflict weer flink op, nu rond Gaza. Deze strook wordt omschreven als een soort 'openluchtgevangenis'. Is de situatie rond Gaza niet onhoudbaar? En moet Europa zich daar niet over uitspreken?

"Ik zou niet graag Israël het recht ontzeggen om zich te verdedigen. Ze worden voortdurend aangevallen vanuit Gaza met brandvliegers en raketten. Dat is de realiteit. Het trieste is dat de Gaza wordt bestuurd door een terroristische organisatie (Hamas). Daar is de Palestijnse bevolking zelf ook slachtoffer van. De sleutel voor vrede hebben de Palestijnen zelf in handen. Laten zij nu eens eindelijk het bestaansrecht van Israël erkennen en stoppen met terreur. Dat moet ook de boodschap zijn van de EU."

U wilt aandacht voor de wereldwijde vervolging van christenen. Is daar nu te weinig aandacht voor?

"Veel te weinig. Onlangs kwam er een rapport uit over christenvervolging. Het wordt daarin omschreven als een genocide. Dat geeft te denken. We zijn heel blij dat er binnen de EU iemand is aangesteld om juist ook christenvervolging aan de kaak te stellen, maar vervolgde christenen moeten veel meer aandacht krijgen."

Wat zijn uw verwachtingen voor de verkiezingen van de 23ste? Gaat de combi SGP/CU het goed doen?

"Ik heb goede hoop dat we onze twee zetels kunnen behouden. Groei naar drie behoort zeker tot de mogelijkheden. We hebben een goed verhaal en ik merk veel steun daarvoor."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden