Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

MooiMekkerland: politiek houdt kaarten tegen de borst

Algemeen 666 keer gelezen

STOLWIJK • De politieke partijen van de gemeente Krimpenerwaard willen pas in de raadsvergadering van 14 mei hun standpunt over het legaliseren van de uitbreiding van melkgeitenboerderij MooiMekkerland bekend maken.

De commissievergadering werd dinsdagavond vooral benut voor het stellen van vragen aan burgemeester Roel Cazemier en wethouder Leon de Wit. En die waren er genoeg over het ingewikkelde dossier, dat op een juridisch gevecht tussen de gemeente Krimpenerwaard en de provincie lijkt uit te draaien. De Wit stelde dat er niet eerder formeel een ontheffing is aangevraagd en de provincie deze dus niet kon weigeren. Dat is niettemin reeds twee keer gebeurd. "We hebben alleen inhoudelijke vragen gesteld en niet de juiste antwoorden gekregen."

Met een raadsvoorstel om nu wel een ontheffing aan te vragen bij de provincie probeert het gemeentebestuur duidelijkheid te scheppen, ook al heeft gedeputeerde Han Weber al twee keer het woord 'geitenstop' in de mond genomen. "Daarbij vinden we het standpunt van de raad in deze ingewikkelde materie belangrijk", aldus de wethouder.

De vraag spitst zich toe op het tijdstip dat Verhoef het aantal geiten forse uitbreidde. "De geitenstop werd pas later bekend gemaakt. Verhoef had toen al 2500 geiten", zei juridisch adviseur Stijn Boot.

Een meerderheid van de politieke vertegenwoordigers denkt dat het met de gezondheidsrisico's voor omwonenden aan de Koolwijkseweg in Stolwijk wel meevalt, omdat de geiten zijn ingeënt en de illegaal gebouwde stallen van MooiMekkerland tot de modernste van Nederland behoren.

Alleen Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) haalde stevig uit naar de geitenhouder en het college. Hij suggereerde dat de gemeente afspraken zou hebben gemaakt met financiers van de geitenboerderij en wilde de boekhouding van MooiMekkerland inzien.

Dat ging Willem Schoof (GBK), Jan Dekker (CDA), Jeffrey van de Lagemaat (D66) en Erik Wassink (SGP) veel te ver. "Het zou u sieren als u zich aan de gedragscode voor politieke vertegenwoordigers zou houden", zei de laatste.

Wethouder De Wit weigerde in te gaan op de 'suggestieve vragen' van Pro Krimpenerwaard.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 16 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 18 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden