Afbeelding
ingezonden mededeling

Autodelen: samen op weg naar de deeleconomie

Algemeen 620 keer gelezen

Op de nieuwjaarsreceptie van gemeente Lopik in januari 2019 sprak burgemeester De Graaf over het nieuwe hebben. "Delen is het nieuwe hebben," aldus de burgemeester. Naast gereedschap, kleding, boeken en zelfs bereid voedsel, kun je met je buren een auto delen. Zo ga je, letterlijk, samen op weg naar een nieuwe wereld met een deeleconomie. 

Samen een auto delen en de financiën
Een auto delen is niet zo eenvoudig als een kopje suiker, een schoffel of een koffer lenen bij de buren. Een auto delen met de buren vraagt om een vooraf uitgedacht plan, een set opgestelde regels en wellicht de aanschaf van een auto. Er zit een complex financieel plaatje aan vast, want de auto moet verzekerd worden, er moet wegenbelasting betaald worden, er komt ongetwijfeld onderhoud en indien de aanschaf van de auto gefinancierd wordt met een lening, zal daar ook rente over moeten worden betaald. Betaal je in gelijke delen of betaalt de gebruiker? 

Er zijn verschillende commerciële initiatieven die deze vraagstukken voor je oplossen. Je deelt dan een auto, maar de auto is en blijft eigendom van de organisatie waarvan je huurt. Bedrijven die dit doen zijn bijvoorbeeld Greenwheels, Snappcar en ConnectCar. 

Autodelen is populair en duurzaam
Het delen van spullen is ontzettend duurzaam. Er wordt namelijk minder aangekocht of geconsumeerd en dus minder geproduceerd, wat beter is voor het milieu. Daarnaast blijkt dat autogebruikers van een gedeelde auto bewuster rijden. Daarmee wordt niet alleen geld bespaart, maar ook het milieu. Het delen van een auto voel je natuurlijk ook direct in je eigen portemonnee, want je bespaart op alle kosten die komen kijken bij het rijden van een auto. 

Autodelen wordt steeds populairder. Er is zelfs een vereniging voor opgericht, de Vereniging Gedeeld Autogebruik. Op de website van deze vereniging vind je onder andere zinvolle informatie over het opstellen van regels omtrent het delen van een auto. Ook kun je lid worden van deze vereniging, samen met de mensen met wie je een auto deelt, om zo een stuk administratie, regelingen en financiën uit handen te geven, zónder dat je bij een commerciële partij een auto huurt. 

Geld lenen voor autodelen
Moet er een auto aangeschaft worden om autodelen in gang te zetten, dan zijn er verschillende manieren om de financiering te regelen. Je kunt zelf de auto aanschaffen van spaargeld of geleend geld. Degene die de deelauto van jou lenen, betalen jou vervolgens huur. Je kunt ook kijken wat de mogelijkheden zijn om samen de auto aan te schaffen met spaargeld of geleend geld. Op deze manier wordt het risico van waardevermindering gespreid. Wil je een lening aangaan voor de deelauto, dan is de financiële constructie private lease een uitkomst.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden