Afbeelding

'Gebiedsbod' nadert finale: 'proces in snelkookpan'

Algemeen 604 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De mogelijke oeververbinding bij Krimpen aan de Lek en de bijbehorende bouw van woningen en voorzieningen blijft de gemoederen bezighouden. Om de laatste berekeningen over de gemeentelijke kosten te verduidelijken wordt een extra vergadering ingelast. Bedragen variëren van 30 tot 40 miljoen euro. Op 2 april volgt het finalebesluit door de raad. Op 6 april moet de gemeente het bod gestand doen.

De gemeenteraad had reeds ingestemd met het opstellen van een Gebiedsbod, maar moet nog akkoord gaan met de voorwaarden voor een tweede oeververbinding, die de infrastructuur en doorstroming van de Krimpenerwaard moet verbeteren.

Volgens wethouder Ria Boere zoekt de gemeente Krimpenerwaard letterlijk de verbinding met andere gemeenten en heeft een brug of tunnel directe consequenties voor de vitaliteit. "Daarom zetten we ons in om samen met Krimpen aan den IJssel en de provincie een bod neer te leggen, waarin aandacht is voor een evenwichtige opbouw van de bevolking, sterke winkelvoorzieningen en voldoende ruimte om te ondernemen."

Boere gaf aan dat het proces in een snelkookpan is beland. Ze heeft drie bijeenkomsten met bewoners belegd en voor- en tegenstanders gesproken. "Er zijn inwoners die alles bij het oude willen laten, terwijl anderen meer zien in impulsen voor de leefbaarheid en om verdere vergrijzing tegen te gaan. Het waren constructieve avonden."

De oppositiepatijen willen ook de nadelen van het gebiedsbod in beeld brengen. "Inwoners hebben een achterstand in kennis en eerlijk gezegd weten wij ook niet hoe we bijvoorbeeld de toekomstige woningbouw moeten inschatten. Voor het evenwicht zouden we graag alle cijfers boven tafel krijgen", zei Cees van der Graaf (PvdA).

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) ziet een tweede oeververbinding niet als zaligmakend. "Het zou zomaar kunnen dichtslibben. Wat mij vooral stoort is dat inwoners voor de gek worden gehouden. Ze staan buitenspel in dit verhaal, terwijl het om hun toekomst gaat."

Kees Larooy (CDA) vreesde eveneens druk op het wegennet. "Kunnen we dat wel aan in de Krimpenerwaard?"

Panorama
Tegenover een snel besluit over het meerjarenprogramma infrastructuur en transport stond het vergezicht met het Panorama Krimpenerwaard op de agenda. Om er enige handvatten aan te geven werden er vier clusters met 29 actiepunten opgevoerd, die diverse commissieleden verleidden om deze puntsgewijs te becommentariëren. De cijferbrij bracht Wisja Pannekoek (Waard 18) tot de conclusie dat hij een bingo-avond bijwoonde. "Laten we op hoofdlijnen discussiëren."

In wethouder Ria Boere had hij een medestander. Zij hoopte op prioritering om de ingewikkelde materie in mootjes te kunnen hakken. "Het gaat vooral om het proces, dat we de komende tijd ingaan. Daarbij draait het om uw inbreng, het filteren, het verslag en de terugkoppeling naar de Waardtafel. De gemeente Krimpen aan den IJssel volgt hetzelfde spoor."

Wethouder Leon de Wit meldde dat de bestaande opgave van 3.000 woningen in tien jaar tijd nog niet is geaccordeerd door de Provincie. "Daarover gaan we binnenkort in gesprek. We trekken daarbij op met andere gemeenten."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden