Afbeelding

Lopiker gooit veel gft en plastic in de kliko

Algemeen 803 keer gelezen

LOPIK • Nog steeds wordt in de gemeente Lopik veel gft (groente-, fruit- en tuinafval) én pmd (plastic, blik en drinkpakken) bij het restafval gedeponeerd. Dit blijkt uit de laatste sorteeranalyse. Dat geldt ook voor andere bruikbare grondstoffen, zoals papier, glas en textiel/schoeisel.

Sterker nog, bovenstaande afvalsoorten, die gescheiden moeten worden aangeleverd, maken meer dan de helft (52%) van het restafval uit. 

Doelstelling
En dat is toch echt niet de bedoeling, vindt wethouder Gerrit Spelt, die gebonden is aan de landelijke doelstelling van (maximaal) honderd kilo restafval per inwoner per jaar. "Linksom of rechtsom moet dat doel volgend jaar worden gehaald. De afgelopen jaren hebben we in Lopik diverse maatregelen getroffen –waaronder het minder vaak legen van de grijze kliko- om de ernst duidelijk te maken. De afvalstoffenheffing moest noodgedwongen omhoog. Nu hopen we op maatschappelijk besef."

Hoewel de afvalscheiding in de gemeente Lopik nog steeds doorzet, is de echte groei eruit, merkt de wethouder: "Mochten mensen niet per sé om het milieu hun afval goed willen scheiden, dan zijn ook de kosten een argument. Zeker nu het Rijk de verbrandingsbelasting fors heeft verhoogd van 10 euro per ton in 2018 naar 30 euro per ton nu. Naar verwachting stijgt de belasting naar 50 euro de komende jaren."

Afval verbranden gaat dus flink meer kosten, dus loont het volgens Spelt om afval dat niet hoeft te worden verbrand goed te scheiden. Kijkend naar de sorteeranalyse: "Zo'n 900 ton bruikbare grondstoffen per jaar gaat nu onnodig met het restafval de oven in. We steken dus met z'n allen in Lopik zo'n 75.000 euro, 30 euro per huishouden, in brand. Zonde toch!"
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 4 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden